GeoBusiness Nederland heeft het initatief genomen om met haar leden vorm te geven aan een nieuwe vorm van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in de vorm van een ‘Innovatie Lab’. Dit wordt een inspirerende omgeving waarin nieuwe samenwerkingsvormen worden onderzocht en waar de leden van GeoBusiness Nederland kunnen laten zien welke innovatieve toepassingen kunnen worden gebruikt. De omgevingswet (DSO), open data en de energietransitie kunnen als uitgangspunt worden gebruikt.

 

Toelichting op het initatief

Als je de lijn volgt van het rapport Maak Waar! en de aanbevelingen uit het BIT Advies DSO dan is de rode draad dat er gezocht moet worden naar nieuwe vormen van samenwerken, binnen de overheid en tussen de overheid en het bedrijfsleven. De digitalisering van de overheid en de wijze waarop dit wordt opgepakt, zijn de aanleiding om te zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking. Digitale toepassingen zijn per definitie nooit af, het principe first time right moet overboord.

Digitaal is iteratief, experimenteren en fouten zijn een opmaat naar een volgende release. Innoveren vervangt planning en control. Deze ambitie en aanpak past niet bij het huidige systeem van gesloten aanbestedingen, maar vraagt om een dialoog met het bedrijfsleven, waardoor inzichten ontstaan die leiden tot betere vraagarticulatie en innovatieve oplossingsrichtingen.

Doel van de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is ervoor te zorgen dat de ervaring en innovatieve slagkracht van het geo-bedrijfsleven zo goed mogelijk wordt benut. De omgevingswet, de ontwikkeling van het DSO, hergebruik van overheidsdata (open data) en de energietransitie geven een goede mogelijkheid om dit in de praktijk te brengen.

GeoBusiness Nederland wil laten zien wat haar leden kunnen bieden en biedt haar hulp aan om samen met de betrokken overheden een nieuwe vorm van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te realiseren.

Op vrijdag 18 mei 2018 zal een ‘kick-off’ worden georganiseerd met een vertegenwoordiging vanuit de overheid en het bedrijfsleven. GeoBusiness Nederland zal deze kick-off organiseren voor een groep van ongeveer 20 deelnemers, samengesteld uit een vertegenwoordiging vanuit het bedrijfsleven ne de overheid. Doel van de kick-off is om praktische afspraken te maken over de vorm van het Innovatie Lab, aanpak en milestones.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..