Het Innovatie Lab is een initiatief van GeoBusiness Nederland en wordt uitgevoerd vanuit GeoSamen met partners vanuit de overheid, het ministerie van BZK en Geonovum.
Trekkers vanuit GeoBusiness Nederland: Bas Bijltelaar, Rob Beck, Camille van der Harten
Linking pin bestuur: Matthias Snoei
Over het Innovatie Lab
GeoBusiness Nederland heeft het initiatief genomen om met haar leden vorm te geven aan een nieuwe vorm van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in de vorm van een ‘Innovatie Lab’. Dit is een inspirerende omgeving waarin nieuwe samenwerkingsvormen worden onderzocht en waar de leden van GeoBusiness Nederland kunnen laten zien welke innovatieve toepassingen kunnen worden gebruikt.
Toelichting op het initiatief
Als je de lijn volgt van het rapport Maak Waar! en de aanbevelingen uit het BIT Advies DSO dan is de rode draad dat er gezocht moet worden naar nieuwe vormen van samenwerken, binnen de overheid en tussen de overheid en het bedrijfsleven. De digitalisering van de overheid en de wijze waarop dit wordt opgepakt, zijn de aanleiding om te zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking. Digitale toepassingen zijn per definitie nooit af, het principe first time right moet overboord.
Digitaal is iteratief, experimenteren en fouten zijn een opmaat naar een volgende release. Innoveren vervangt planning en control. Deze ambitie en aanpak past niet bij het huidige systeem van gesloten aanbestedingen, maar vraagt om een dialoog met het bedrijfsleven, waardoor inzichten ontstaan die leiden tot betere vraagarticulatie en innovatieve oplossingsrichtingen.
Doel van de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is ervoor te zorgen dat de ervaring en innovatieve slagkracht van het geo-bedrijfsleven zo goed mogelijk wordt benut. De omgevingswet, de ontwikkeling van het DSO, hergebruik van overheidsdata (open data) en de energietransitie geven een goede mogelijkheid om dit in de praktijk te brengen.
GeoBusiness Nederland wil laten zien wat haar leden kunnen bieden en gaat samen met de betrokken overheden deze nieuwe vorm van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven verder onderzoeken.
Voor meer informatie neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Informatie over de activiteiten van het Innovatie Lab
18 mei 2018 – Kick-off (Verslag)
- Nieuwe manier van samenwerken en inhoudelijke onderwerpen
- 3 werkgroepen
14 september 2018 – Werkgroep Samenwerken (Verslag)
- Uitgangspunten voor het Innovatie Lab bespreken
- Afspraken maken voor de 2 inhoudelijke werkgroepen
5 oktober 2018 – Werkgroepen Energie en Fysieke Leefomgeving (Verslag)
- Selecteren van kansrijke propositie
- Afspraken voor vervolgstappen
16 november 2018 – Werkgroepen Energie en Fysieke Leefomgeving (Verslag)
- Selectie burger / wijk / gemeente initiatief en RES-regio voor klantreis
- Werkgroep Fysieke Leefomgeving werkt de klantreis verder uit zodat deze kan worden gebruikt en toegepast tijdens de volgende workshop
- Aanpak voor volgende workshop (vanuit thema’s of regio aanpak) wordt verder uitgewerkt
11 januari 2019 – Innovatie Lab - nieuwe Werkgroepen Datavoorziening en Toepassingen (Verslag)
- Twee nieuwe werkgroepen Datavoorziening en Toepassingen
- Afspraken over inhoud en klantreis
- Afspraken oover communicatie en monitoren voortgang
8 maart 2019 – Innovatie Lab - Werkgroepen Datavoorziening en Toepassingen (Verslag)
- Terugkoppeling uit beide werkgroepen
- Evaluatie voortgang
- Overzicht acties voor beide werkgropen