

Op 22 november 2022 is het precies 15 jaar geleden dat GeoBusiness Nederland officieel van start ging.
Op deze feestelijke dag gaan wij met jullie terugkijken op wat wij hebben bereikt in de afgelopen 15 jaar. Maar we willen ook vooruitkijken. Dat doen we niet alleen!
We hebben onze partner Earth Valley gevraagd om samen met ons een symposium te organiseren.
Onder de titel ‘Geo buiten de grenzen’ laten we onze leden aan het woord over actuele thema’s en worden we meegenomen in de wereld van de organisatie van het wielerevent de Vuelta Holanda die begin september van start ging in Utrecht.
Je bent van harte uitgenodigd om dit feestelijke moment samen met ons te vieren.
Leden ontvangen per e-mail een uitnodiging met registratielink. Ook interesse maar geen uitnodiging ontvangen? Stuur dan een mail naar Anke van Dellen (a.vandellen@geobusiness.nl)
Douwe Blanksma zal deze middag optreden als dagvoorzitter.
Onder het motto “Delen is Creëren” is de rol van verbinder, netwerker, inspirator en aanjager hem op het lijf geschreven.
Hij is serie-entrepreneur in het Geo-werkveld en daarnaast moderator en organisator van kennissessies van en voor geïnteresseerden in GeoInformatie gerelateerde uitdagingen.
Wouter van Daal is kwartiermaker Earth Valley bij de ROM Utrecht Region. Het vormgeven van complexe transities is de rode draad in de loopbaan van Wouter. Sinds 2021 heeft hij vanuit de ROM Utrecht Region als kwartiermaker Earth Valley opgezet. Inmiddels is Earth Valley - naast Health en Media – een speerpunt in de regio.
Earth Valley – het nieuwe eco-systeem op de as Utrecht - Amersfoort
Nederland staat tot 2050 voor een grote complexe opgave voor het verbeteren van de leefomgeving. In de stedelijke leefomgeving komen uitdagingen rondom woningbouw, mobiliteit, energietransitie en klimaatadaptatie samen. De samenhang en integraliteit van opgaves in dichtbevolkte gebieden vragen daarnaast steeds meer om (geo)data, digital twins, ICT en artificial intelligence voor draagvlak (burgerparticipatie), besluitvormingsprocessen en de uiteindelijke realisatie. De Utrecht regio heeft een unieke mix van bedrijven en kennisinstellingen die een grote bijdrage leveren aan deze opgaves.
Koos de Vries is Geoloog en Geofysisch onderzoeker bij het Gronings bodemonderzoeks bureau Medusa Explorations B.V.
Geofysisch onderzoek geeft inzicht in klimaatverandering en haar gevolgen op Spitsbergen
Medusa b.v. is afgelopen jaren 2 keer op Spitsbergen geweest om in samenwerking met de Rijks Universiteit Groningen gebiedsdekkende metingen te doen naar de diepte van de permafrost (altijd bevroren ondergrond). Door de snelle klimaatverandering in het arctisch gebied komt de permafrost-laag in de zomer steeds dieper te liggen, met als gevolg het verlies van draagkracht van de bodem (verzakkende huizen), versnelde afschuivingen en erosie, verandering van de ecologie en verlies van historische en archeologisch bodemarchief. Zo is het gevolg dat door de opwarming van het klimaat de 17de-eeuwse graven van Nederlandse walvisvaarders boven de permafrost uitkomen en uniek archeologisch materiaal zoals kleding dreigt te vergaan.
Puck Flikweert is Geo-ICT consultant bij CGI en lid van Jong GeoBusiness NL. Op weg naar vakantie was haar favoriete boek altijd ‘Het beste boek voor de weg’ en die passie voor kaarten is nooit meer weggegaan. Sinds het afronden van de studie Geomatics in Delft werkt ze als Geo-ICT Software Engineer bij CGI aan verschillende oplossingen voor ProRail rondom het gebruik van geodata.
Het verbinden van twee werelden: schematische en geografische data bij ProRail
Veel organisaties hebben een groeiende verzameling data. Voor ProRail betekent al die data weinig zonder een locatie erbij. Wat is de ligging van het spoor precies? Hoe loopt de bovenleiding? Waar staan seinen, borden en bruggen? Naast deze geografische weergave wordt er ook veel gebruik gemaakt van de schematische weergave van het spoor. Dit kun je zien als een versimpelde en compactere weergave van de werkelijkheid: een soort metrokaart. Tot voor kort bestonden de geografische en schematische data in twee verschillende werelden. De schematische kaarten worden getekend in een handmatig en arbeidsintensief proces. Samen met ProRail ontwikkelt CGI een algoritme dat op basis van geografische data automatisch een schematische kaart van het spoor en bijbehorende objecten kan genereren. Wat houdt dat precies in? En hoe pak je het schrijven van zo'n algoritme op een gestructureerde manier aan, zodat je kwaliteit kan waarborgen? Tijdens deze sessie gaat Puck dieper in op deze vragen.
Ron Looij ( midden op de foto) is senior projectleider bij de gemeente Utrecht en Projectmanager La Vuelta Holanda Techniek, Veiligheid en Mobiliteit. Ron is een sportief man, zowel privé als in zijn werk. Zo doet hij al 10 jaar aan wedstrijd triathlon en fiets hij al jaar en dag door heel Europa met het gezin. Daarnaast is hij Master in Coaching (Johan Cruyff Institute) en vaak in opdracht van de gemeente Utrecht betrokken bij diverse grootschalige events en gebeurtenissen waar onder:
WKJ onder de 21 (FIFA)
EJOF (NOC/NSF)
Giro d'Italia (RCS Sports)
Grand Depart Utrecht (ASO)
La Vuelta (Unipublic)
Inzet van data en innovatie bij de organisatie van de Vuelta Holanda.
Ron zal ons tijdens zijn presentatie inzicht geven in de complexiteit van grootschalige gebeurtenissen in de openbare ruimte zoals de Vuelta Holanda. Belangrijk hierbij is de inzet van data en innovatie, en de samenwerking van stakeholders om hier grip en voorsprong op te houden voor nu en in de toekomst.
Programma
13.30 – 14.00 uur Ontvangst met een feestelijk drankje
14.00 – 16.30 uur Terugkijken op 15 jaar GeoBusiness NL en vooruitkijken met Earth Valley en inspirerende sprekers. Daarbij laten wij onze leden aan het woord met ondermeer Koos de Vries van Medusa Explorations over hun geofysich onderzoek naar klimaatverandering op Spitsbergen en vanuit Jong GeoBusiness NL Puck Flikweert van CGI over het verbinden van de twee werelden van schematische en geografische data bij Prorail.
We sluiten af met het inspirerende verhaal van Ron Looij over de inzet van data en innovatie bij de organisatie van de Vuelta Holanda.
16.30 uur Toast op onze verjaardag – Borrel!
Waar:
STUDIO33 in Congrescentrum de Eenhoorn in Amersfoort. Kijk hier voor informatie over de route en parkeren.