Image
10 juni 2025

Het kan jullie niet zijn ontgaan: weerbaarheid en nationale veiligheid staan momenteel hoog op de maatschappelijke en politieke agenda. In dit kader raakt GeoBusiness NL steeds actiever betrokken bij defensiegerelateerde thema’s en gevraagd om hieraan inhoudelijk bij te dragen. Om onze leden in staat te stellen hier tijdig op in te spelen, informeren wij jullie graag over een aantal actuele ontwikkelingen en lopende initiatieven.

30 april 2025

Het waterbeheer in Europa staat voor ongekende uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. Stijgende temperaturen, veranderende neerslagpatronen en extreme weersomstandigheden zetten de waterbronnen steeds meer onder druk. Droogtes en overstromingen komen vaker en heviger voor, wat gevolgen heeft voor gemeenschappen, landbouw en ecosystemen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de Europese Commissie in samenwerking met o.a. het Waterschapshuis en STOWA, PCP-WISE (Pre-Commercial Procurement for Water Management Innovation from Space for European Climate Resilience) gelanceerd. Dit initiatief is bedoeld om geavanceerde satelliettechnologie, digitale oplossingen en internationale samenwerking in te zetten om waterbeheer efficiënter, duurzamer en veerkrachtiger te maken.

28 maart 2025

Wegens het aflopen van de maximale bestuurstermijn van een van de bestuursleden is GeoBusiness Nederland op zoek naar een nieuw bestuurslid per 1 juli 2025 en die per 1 januari 2026 de rol van penningmeester op zich wil nemen.

20 februari 2025

De digitale wereld staat niet stil, en gemeenten moeten meebewegen. Daarom heeft Common Ground het programmaplan opgesteld: een concrete uitwerking van de plannen om gemeentelijke informatievoorziening te moderniseren. Dit plan is gebaseerd op de Propositie Common Ground, die in juni 2024 door de ledenvergadering van de VNG is vastgesteld.

De consultatie is belangrijk om draagvlak te creëren, praktijkervaringen te benutten en mogelijke knelpunten vroegtijdig te signaleren. Gemeenten, marktpartijen en andere belanghebbenden krijgen de kans om mee te denken over standaarden, implementatiestrategieën en samenwerking, zodat het programma beter aansluit op de uitvoeringspraktijk. Door brede betrokkenheid wordt Common Ground niet alleen een ambitieuze visie, maar een haalbare en breed gedragen oplossing die de digitale transformatie van alle 342 gemeenten ondersteunt. Dit is dus hét moment om feedback te geven en inzichten te delen, want het plan bepaalt waarop het programma zich de aankomende jaren gaat richten.

De deadline voor deze consultatie is 28 februari 2025. Lees meer: Consultatie programmaplan CG 2025 · Common Ground

03 februari 2025

Met ingang van 1 mei 2025 krijgt GeoBusiness Nederland, de vereniging voor bedrijven die werken met geo-informatie, een nieuwe bestuursvoorzitter en treedt Ed Nijpels terug. Marianne Linde is tijdens de ALV van 30 januari 2025 gekozen als opvolger van de huidige bestuursvoorzitter, Ed Nijpels.

Marianne Linde

Marianne Linde is sinds eind jaren tachtig betrokken bij de ontwikkeling en het gebruik van geografische informatiesystemen (GIS) als onderdeel van de digitalisering van onze samenleving. Eerst vanuit onderzoek bij de Universiteit Utrecht, vervolgens vanuit diverse kennisinstituten binnen de rijksoverheid (Rijkswaterstaat, RIVM, Milieu-en Natuurplanbureau en TNO) en vanuit Geodan.  Zij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en inrichting van diverse onderdelen van onze ‘digitale snelweg’, de landelijke geo-informatie infrastructuur.  De afgelopen jaren was zij directeur duurzame stad bij de gemeente Tilburg, waar zij een aanjager was in het gebruik van geodata en in de samenwerking tussen overheden, bij voorbeeld rond de City Deal Openbare Ruimte en de implementatie van de Omgevingswet. Marianne is iemand die Geo-ICT kennis met kennis van toepassingsgebieden combineert vanuit een strategische blik. Deze rol past haar daarom als een jas om de leden en de brancheorganisatie richting te geven om nieuwe diensten en producten te ontwikkelen in een veranderende omgeving. 

De scheidend voorzitter, Ed Nijpels is sinds de oprichting 16 jaar lang nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de vereniging. Niet alleen als bestuursvoorzitter maar ook als boegbeeld. Met zijn visie op duurzame ruimtelijke ontwikkeling, zijn netwerk en zijn aanpak “niet afwachten maar doen”, heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en groei van deze technologiesector.  GeoBusiness Nederland is bijzonder trots en dankbaar voor zijn inzet. Marianne vindt het een eer om hem in mei te mogen opvolgen: “Voor mij is Ed de minister van VROM die gestart is met klimaat- en integraal milieubeleid in Nederland en dit beleid heeft verbonden  met tal van andere maatschappelijke opgaven. Hij was ook degene die begin jaren negentig, ambtenaren bij de Rijksplanologische dienst de ruimte gaf om voor beleidsontwikkeling en monitoring een landelijk GIS te ontwikkelen. Na zijn ministerschap heeft hij vanuit verschillende maatschappelijke posities gewerkt aan een duurzame ontwikkeling.  En hielp hij de Geo-ICT branche te ontwikkelen, waarbij hij het grote maatschappelijk en economisch  belang van deze sector onder de aandacht bracht.“

Jacqueline Meerkerk (directeur): “Ik ben blij met de benoeming van Marianne. Ik ken haar uit het verleden en vind het zeer inspirerend om met haar samen te werken door haar frisse blik, haar voortvarendheid en humor, Ik denk dat zij met haar open en verbindende stijl en achtergrond bij uitstek de persoon is om als voorzitter de vereniging in de nieuwe fase te begeleiden. Een fase waarin we als GeoBusiness NL ons verder willen ontwikkelen als katalysator en kennisplatform in het geo innovatie ecosysteem.  We staan als Nederland voor grote maatschappelijke opgaven met een ruimtelijke component, zoals de woningbouw en energietransitie. Dit terwijl in ons kleine land de ruimte onder druk staat en er gebrek is aan personeel. GeoBusiness Nederland wil hiervoor met concrete initiatieven en plannen voor de dag komen,.samen met haar leden en partners uit de overheid, onderzoek en onderwijs, op basis van innovatieve technologische ontwikkeling van het vakgebied.”

GeoBusiness Nederland is de branchevereniging voor bedrijven die werken met geo-informatie.

Gezamenlijk leveren zij een bijdrage aan een groot aantal maatschappelijke onderwerpen op het gebied van ruimtelijke vraagstukken in de openbare ruimte en ondergrond, infrastructuur, bouw en energie en klimaat. Daarin wordt inhoudelijk samengewerkt op het gebied van onder andere geo-data en technologie, digitalisering, AI, Digital Twins en onderzoek en onderwijs. Ondersteuning vindt plaats vanuit een bureau dat opereert vanuit Amersfoort.

Voor meer informatie: Jacqueline Meerkerk, directeur GeoBusiness Nederland Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telnr. 0610880773

03 februari 2025

In 2024 heeft GeoBusiness gewerkt aan de herijking van de visie en strategie, met belangrijke inbreng van Jong GeoBusiness. Hierbij is de verandering in onze maatschappij en wat dit vraagt van onze sector het uitgangspunt. Het stuk is een levend document, we zijn dan ook benieuwd naar reacties, niet alleen vanuit bedrijven maar ook vanuit overheid en kennisinstellingen! De opgave voor 2025 is om de basis te leggen voor implementatie. 

Lees hier de GeoBusiness Visie en Strategie 2030.  

19 december 2024

Vanaf vrijdag 20 december 2024 zijn we er bij GeoBusiness NL even tussenuit om van de feestdagen te genieten. Tijdens deze periode is ons verenigingsbureau daarom niet bereikbaar. Vanaf maandag 6 januari staan we weer met frisse energie voor je klaar.

We wensen iedereen fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling. Tot in 2025!

19 december 2024

Op 11 december 2024 vierden we met de geo-sector het afscheid van GeoBusiness NL directeur Camille van der Harten. Het was een mooi feest, met veel leden en partners vanuit de overheid en onderwijs, onderzoek en wetenschap.

toast

16 december 2024

Ondernemers Top Eindhoven

Op maandag 9 december 2024 organiseerde het Ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met MKB Nederland en  VNO-NCW,  de eerste OndernemersTop in Eindhoven. Minister Beljaars was hier ook bij aanwezig. Drie van onze leden Daan Stolker (Antea Groep), Jolle Jelle de Vries (Geomaat) en Joost de Bruijn (DatMobility) zijn door het bureau naar voren geschoven en  zijn ook uitgenodigd! Zij hebben namens GeoBusiness NL deelgenomen aan deze Top.

27 november 2024

Foto convenantBOR

Op 25 november 2024, de eerste dag van de GeoBuzz, tekenden vier leden van de Special Interest Group Beheer Openbare Ruimte (BOR) van GeoBusiness Nederland een convenant. Hierin maken zij binnen de wettelijke kaders afspraken om een kader / specificaties te ontwikkelen voor een centrale assetAPI.

Dit is een eerste aanzet, met DG Groep, Visma | iASSET, Cadac Group en Esri Nederland. Later sluiten meer GeoBusiness-leden aan. Het initiatief faciliteert het initiatief DOOR (Dataharmonisatie Objecten Openbare Ruimte). Dat is een oplossingsrichting voor objectgericht werken waarbij informatieverlies in de keten wordt voorkomen.