Image
27 november 2024

Foto convenantBOR

Op 25 november 2024, de eerste dag van de GeoBuzz, tekenden vier leden van de Special Interest Group Beheer Openbare Ruimte (BOR) van GeoBusiness Nederland een convenant. Hierin maken zij binnen de wettelijke kaders afspraken om een kader / specificaties te ontwikkelen voor een centrale assetAPI.

Dit is een eerste aanzet, met DG Groep, Visma | iASSET, Cadac Group en Esri Nederland. Later sluiten meer GeoBusiness-leden aan. Het initiatief faciliteert het initiatief DOOR (Dataharmonisatie Objecten Openbare Ruimte). Dat is een oplossingsrichting voor objectgericht werken waarbij informatieverlies in de keten wordt voorkomen.

19 november 2024
Kerst is om de hoek en daarmee is de tijd van reflectie en nieuwe voornemens aangebroken.
Grijp nu je kans om het jaar goed af te sluiten en meld je aan voor de sessie Deep Impact met
data en AI in het ruimtelijke domein georganiseerd door GeoNovum in samenwerking met
SIG AI van GeoBusiness NL.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werkt aan een
datagedreven visie genaamd Zicht op Nederland (ZoN) om grote ruimtelijke uitdagingen aan te
pakken. Maar hoe krijgen wij goed zicht op Nederland? In hun visie benadrukt de overheid het
belang van een verantwoorde omgang van geodata en geoAI. Vanuit GeoNovum wordt
onderzocht welke bestaande kaders er bestaan en hoe overheidsinstellingen, kennisinstellingen
én het bedrijfsleven in het ruimtelijke domein verantwoord omgaan met geodata en GeoAI.
Daarom nodigen wij jou uit om samen met ons ervaringen en ideeën uit te wisselen over
verantwoord gebruik van geodata en GeoAI. Wij horen graag welke richtlijnen het bedrijfsleven
hanteert en hoe zij met verantwoordelijkheid omgaan in hun dagelijkse praktijk. In deze sessie
willen wij met jullie bespreken hoe we samen Deep Impact kunnen hebben in het ruimtelijke
domein.

Datum: Woensdag 18 december 2024
Tijd: 10:00 - 12:00 uur (met lunch na afloop)
Locatie: Barchman Wuytierslaan 10, 3818 LH Amersfoort (GeoNovum)
Grijp je kans voor Deep Impact dit jaar en meld je aan voor deze waardevolle sessie door een
email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

19 november 2024
Op verzoek van de VNG delen wij deze uitnodiging met jullie:
 
28 november in Amersfoort: Derde gemeentelijke iCafé over de Digital Decade en NIS2, schrijf je in!
VNG nodigt je graag uit voor de derde editie van het Gemeentelijk i-Café op donderdag 28 november 2024, 14.30u in Amersfoort
Deze netwerkbijeenkomst voor en door ICT leveranciers en gemeenten is dé kans om samen met andere professionals uit gemeenten en het ICT-bedrijfsleven actuele vraagstukken binnen het gemeentelijke I-domein te bespreken. De vorige iCafé's gaven veel inzicht en ook kun je snel nieuwe contacten en kennis opdoen!
Ditmaal zijn de onderwerpen Digital Decade en daarnaast specifiek de NIS2-richtlijn, die onderdeel uitmaakt van het Programma Digital Decade. U kunt zich inschrijven via deze link
Voor de pauze spreken Jonas Onland, VNG program leader digital transformation & Europe en Harro Spanninga, senior managing consultant bij Berenschot. Zij spreken over de impact van het Europese programma Digital Decade. Eveneens gaan we met hen in gesprek over de rol van de overheid en de rol van de markt.
Na de pauze spreken PQR, marktpartij die gemeenten begeleidt bij NIS2 compliancy, en VNG over deze nieuwe NIS2 richtlijn, de impact op gemeenten en de praktische maatregelen die daaruit volgen. 
Na afloop is er gelegenheid om te netwerken tijdens een borrel. 
Het iCafé vindt ditmaal plaats in De Observant in Amersfoort van 14.30 tot 17.30. We hopen dat wij met deze locatiekeuze de marktpartijen en de gemeenten in het Noorden en Oosten van het land verleiden om hier aanwezig te zijn.

Locatie en tijd

  • De Observant, Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort
  • 14.30 - 17.30 uur

Inschrijven

18 november 2024

 
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft het Platform Energie van GeoBusiness NL gevraagd mee te werken aan het verbeteren van de informatievoorziening over (potentieel) geschikte daken voor de installatie van zonnepanelen (zon-pv). Door verbeterde informatievoorziening wil RVO bedrijven helpen om kansen voor zonne-energie te benutten om zo de energietransitie te versnellen.  
Bent u actief in de markt op het gebied van data en zonnestroom (zon-PV)?  Helpt u gemeenten en projectontwikkelaars met het inzichtelijk maken waar potentieel is voor zonne-energie op daken?
Biedt u producten of diensten aan op dit gebied? 
Zo ja, RVO gaat graag met u in gesprek om samen met u te bespreken hoe RVO haar dienstverlening kan laten aansluiten op de behoeften van de markt. 
 
 
Wilt u meedenken?
Wilt u meedenken over de verdere ontwikkeling van deze informatievoorziening? Of heeft u hierover vragen? Neem contact op met Monique Eijkhoudt van RVO, bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-51551683 (bereikbaar op ma, di, do).

 

12 november 2024

Jacqueline Meerkerk wordt per 1 januari 2025 de nieuwe directeur van GeoBusiness Nederland. Zij volgt Camille van der Harten op die eind dit jaar met pensioen gaat.

Ed Nijpels: "We staan als Nederland voor grote maatschappelijke opgaven met een ruimtelijke component, terwijl die schaarse ruimte onder druk staat en er gebrek is aan personeel. Data, digitalisering en AI worden hierbij steeds belangrijker. GeoBusiness Nederland wil de uitdagingen en kansen die dit biedt samen met haar leden en partners uit de overheid, onderzoek en onderwijs blijven oppakken, met oog voor de verdere technologische ontwikkeling van het vakgebied. De achtergrond en ervaring van Jacqueline maken haar uitermate geschikt om hier gestalte aan te geven."

Image
Foto: Robert Zwart

Over Jacqueline Meerkerk
Jacqueline werkt sinds 2009 vanuit haar eigen onderneming JM Management BV. Zij richt zich op strategische netwerksamenwerking op het gebied van innovatie en digitalisering, voor onder meer de rijksoverheid, universiteiten en samenwerkende overheden/bedrijven.  Van 2010 tot 2014 werkte zij als Platformmanager van het ICT Innovatieplatform Geo al intensief samen met GeoBusiness Nederland. Dit platform was de voorloper van GeoSamen, de samenwerking op strategisch niveau tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Vanuit haar eigen bedrijf was zij onder andere kwartiermaker en directeur van Stichting digiGO voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving. Eerder was zij Programmadirecteur van innovatieprogramma Ruimte voor Geo-Informatie en adviseur bij Twynstra Gudde Management Consultants, Antea Group en gemeente Leiden. Jacqueline studeerde Geodesie aan de TUDelft.

Camille van der Harten: “Het is geweldig om het stokje te mogen overdragen aan Jacqueline. Toen ik in 2011 als directeur startte bij GeoBusiness Nederland was het vooral een uitdaging om GeoBusiness Nederland een positie te geven in het geo-werkveld. We zijn erin geslaagd een herkenbaar aanspreekpunt te worden namens het geo-bedrijfsleven voor onze partners in de sector en daarbuiten. Het is nu tijd voor een volgende fase en met de komst van Jacqueline kan GeoBusiness Nederland samen met de partners uit de sector de slag maken die nodig is voor de grote maatschappelijke opgaven. Dit betekent meer verbinding met toepassings-sectoren en toewerken naar een ‘integraal geo-ecosysteem’ voor verdere innovatie, in Nederland en Europa. Jacqueline heeft een indrukwekkende staat van dienst en netwerk, juist ook in de omgeving die hiervoor nodig is.”

Jacqueline Meerkerk: “De ‘geo-sector’ is door actuele ruimtelijke vraagtukken en snelle ICT-ontwikkelingen sterk in beweging. Er liggen kansen voor meer maatschappelijke impact en een toekomstbestendig Nederland door meer samenwerking en kennis.  Graag wil ik daar aan bijdragen door ketenpartners en (geo-)professionals te helpen vanuit GeoBusiness Nederland. Een prachtige uitdaging, waarbij ik kan voortbouwen op de mooie basis die door Camille van der Harten, Anke van Dellen en alle leden is gelegd.”

Over GeoBusiness Nederland
GeoBusiness Nederland is de branchevereniging voor bedrijven die werken met geo-informatie. Gezamenlijk leveren zij een bijdrage aan een groot aantal maatschappelijke onderwerpen op het gebied van ruimtelijke vraagstukken in de openbare ruimte en ondergrond, infrastructuur, bouw en energie en klimaat. Daarin wordt inhoudelijk samengewerkt op het gebied van onder andere geo-data en technologie, digitalisering, AI, Digital Twins en onderzoek en onderwijs. Ondersteuning vindt plaats vanuit een bureau dat in Amersfoort gevestigd is.

Voor meer informatie
Joost de Bruijn (vicevoorzitter GeoBusiness Nederland)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel.: 06-518 40 891

21 oktober 2024

GeoBusiness NL was op 16 oktober 2024 aanwezig op de digiGO D-Day. 

foto-0.jpg

 

 

Akkoord.jpg

 Tijdens deze dag tekenden 39 toonaangevende partijen uit de hele keten, waaronder GeoBusiness NL, het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027. 

De ondertekenaars van het Bestuursakkoord verbinden zich aan de afspraak, om met elkaar – en uniform – data te gaan uitwisselen in belangrijke processen. Zoals het ontwerpen, vergunnen, bouwen en beheren van de gebouwde omgeving. In de periode 2025 tot en met 2027 voeren zij dit door met meer dan 20 beleidsmaatregelen en concrete digitaliseringsprojecten.

Zo wordt een grote stap gezet in digitale samenwerking, en kan er duurzamer, sneller en efficiënter worden gebouwd. Het gebruik van éénduidige standaarden en veilig en betrouwbaar data delen via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) staan bij de uitvoering van dit bestuursakkoord centraal.

Concrete maatregelen

Omdat het Bestuursakkoord bij ondertekening al direct vertaald is naar 21 concrete beleidsmaatregelen en partijen die daarvoor aan de slag gaan, is het akkoord geen papieren tijger. De 39 ondertekenaars gaan samen met marktpartijen aan de slag om de doelen te bereiken. Deze samenwerking wordt vastgelegd in digiDeals: implementatieprojecten met duidelijke stappen, rollen en financiering, die de invoering van beleidsmaatregelen tastbaar maken.

 

foto-2.jpg

foto-3.jpg

19 september 2024

Op 22 oktober 2024 organiseert GeoBusiness NL in opdracht van NSO een workshop over het gebruik van satellietdata voor opgaven in de gebouwde omgeving. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en meer te leren over het gebruik van satellietdata of uw ervaringen over het gebruik voor opgaven in de gebouwde omgeving te delen.

Wat:                 Workshop satellietdata voor de gebouwde omgeving

Wanneer:        Dinsdag 22 oktober 2024, inloop vanaf 13.30 uur, start programma 14.00 uur

Waar:               DMI Centre, Barchman Wuytierslaan 10, Amersfoort

Voor wie:         Organisaties (overheden en bedrijven) die onderdeel zijn van het DMI-ecosysteem of lid of partner zijn van GeoBusiness NL

Aanmelden:     leden hebben een uitnodiging ontvangen via e-mail (meer info bij Anke van Dellen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Aanleiding

Deze workshop richt zich op de gebouwde omgeving en Digital Twins. Hiervoor is de samenwerking gezocht met het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem.

Dit ecosysteem bestaat uit private en publieke organisaties, kennisinstituten en onderzoeksinstellingen en voorziet de domeinen mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld. Om steden echt integraal te kunnen besturen, ontwerpen en managen wordt de inzet van data en informatietechnologie steeds belangrijker.

Binnen het DMI-ecosysteem zetten publieke en private partners in op het faciliteren van veilig en vertrouwd datadelen. Fundament onder de samenwerking zijn dan ook heldere afspraken op het gebied van data-uitwisseling en datagebruik. De concrete toepassing van satellietdata ontbreekt tot nu toe nog in de integrale aanpak, die DMI voorstaat. NSO wil verkennen op welke manier satellietdata bij kan dragen aan het DMI-ecosysteem en wat ervoor nodig is om satellietdata in samenhang met andere databronnen meer en breder in te zetten voor gebruik in de gebouwde omgeving.

19 september 2024

Het Beraad voor Geo-informatie (het GI-Beraad) heeft de ambitie om datagedreven werken in het fysieke domein gemeengoed te maken. Waarom? Dat staat o.a. in De meerjarenvisie Zicht op Nederland. Hoe? Dat staat o.a. in de werkagenda Zicht op Nederland (ZoN) 2024.

Het vormgeven, sturen en in sommige gevallen ook uitvoeren van de werkagenda vindt plaats in vier werksporen. Vanuit Geonovum dragen Jan Koers, Frank Verschoor en Emily Daemen bij aan werkspoor 3: “Kaders en richtlijnen”. Belangrijke speerpunten van dit werkspoor zijn: de afstemming met nationale en Europese ontwikkelingen, de verhouding tussen markt en overheid en het borgen van publieke waarden. Frank en Emily gaan zich komende maanden bezigen over het onderdeel “Ethiek en publieke waarden”.

Dit onderdeel heeft drie concrete doelen:

  1. Bewustzijn opbouwen van het belang en de noodzaak van ethiek bij het gebruik van ruimtelijke data in ruimtelijke maatschappelijke opgaven;
  2. Verkennend onderzoek doen naar de toepassing van ethiek en ethisch instrumentarium binnen de overheid, het geo-bedrijfsleven en kennisinstellingen en;
  3. Actualiseren van (het overzicht van) bestaande relevante kaders

Om deze doelen te behalen gaan ze veel in gesprek. Ze hopen sessies te organiseren met partijen in verschillende domeinen (zoals GeoBusiness, IBDS, NCG-kennisinstellingen en GI-Beraadleden) waarin ze samen kijken naar de verschillende ontwikkelingen en ervaringen op het gebied van ethiek in het ruimtelijk domein. Heb je hier zelf ook een beeld bij of ben je ook actief op dit onderwerp? Schroom dan niet om contact op te nemen met Emily en Frank.

Daarnaast zoeken ze twee mooie use-cases om niet alleen de theorie maar ook de praktijk te beproeven. Ze willen graag (in de vorm van een workshop) toetsen welke kaders/instrumenten worden gebruikt in de praktijk, hoe ethiek überhaupt wordt toegepast binnen de use-cases en waar de aandachtspunten nog liggen op dit gebied. De wensen voor beide use-cases zijn:

  • Dat het een datatoepassing betreft (het zou mooi zijn als het gaat om een digitale tweeling, maar dat hoeft niet);
  • Dat er interesse en nieuwsgierigheid is naar de ethische component van deze datatoepassing;
  • Dat een lid van het GI-Beraad erbij betrokken is (nog beter als het ook gaat om een publiek/private samenwerking);
  • Dat de workshop vóór december al relevant is voor de use-case.

Heb je een gepaste use-case op het oog of vraag naar meer informatie? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

26 juli 2024

Op 10 september 2024 organiseert NL inBusiness van MKB-NL haar jaarlijkse International Business Day in de Koepel in Haarlem.

Beeld-1.png

De International Business Day 2024 is bedoeld voor Nederlandse ondernemers met internationale ambities. Tijdens deze dag ontvang je antwoorden en krijg je inspiratie over internationaal zakendoen, praat je met 20 landenexperts en krijg je concrete tips van ervaren mede-ondernemers.

Mis deze kans niet om jouw internationale mogelijkheden te verkennen! 

Meer informatie en aanmelden kan via de site van NL inBusiness.

 

Beeld-2.png

 

Beeld-3.png

15 juli 2024

De organisatie van de GeoBuzz is in volle gang. Nieuw op GeoBuzz is het inwinningsplein.

Op verzoek van bedrijven is een speciaal plein ingericht met grote standplaatsen.

Daardoor kunnen exposanten hun inwinapparatuur laten zien.

Het gaat niet alleen om landmeetapparatuur, maar ook om andere inwinapparatuur van geodata.

Het plein biedt tevens de mogelijkheid om te laten zien op welke wijze de ingewonnen geodata beschikbaar wordt gesteld.

Reserveer een plaats via www.geobuzz.nl

GeoBuzz is op 25/26 november

De locatie is congrescentrum 1931 ’s Hertogenbosch.

Dagelijks worden 750 - 1.000 bezoekers verwacht.

De entree is gratis.

Zie www.geobuzz.nl voor informatie.