Image
19 februari 2024

Wil jij meehelpen om een actueel crisisgebied in kaart te brengen?

Op dinsdag 9 april 2024 organiseert MUG samen met het Rode Kruis een mapathon! Samen met een groep vrijwilligers brengen we een crisisgebied in kaart. Met die data kunnen organisaties gerichter hulp bieden aan communities in nood.

MUGMissingMaps

Wat is Missing Maps?
Missing Maps is een samenwerking tussen het Amerikaanse en Britse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het Humanitarian OpenStreetMap Team. Tijdens de mapathon tekenen we met behulp van speciale tools en luchtfoto's een gebied in. Zo zetten we contouren van gebouwen, wegen, rivieren of andere herkenningspunten van satellietkaarten over op digitale kaarten.

Help je mee?
De mapathon vindt plaats op het kantoor van MUG in Zwanenburg en Leek vanaf 16:30 uur. Je kunt ook digitaal deelnemen aan de mapathon. Meld je hieronder aan. We ontvangen je aanmelding graag uiterlijk dinsdag 26 maart.

MUG Logo Pos FCAanmelden

13 februari 2024

Onze lidbedrijven Ruimteschepper en NieuwlandGeo hebben zich per 1 februari 2024 aangesloten bij Geo Square

Ze zetten deze stap samen met GeoExperts, GeoBIMexperts en InwinExperts.

Dit het nieuwsbericht:

Ruimteschepper en NieuwlandGeo richten zicht hiermee op continuïteit, ontwikkeling en verdere groei. De activiteiten van onze vijf labels worden ongewijzigd voortgezet. Alle bedrijven gaan als zelfstandige labels verder en deze verandering heeft daarmee geen gevolgen voor de dienstverlening. 

Door de aansluiting bij Geo Square versterken en verbreden we ook ons kennisnetwerk op verschillende technologische en materie gebieden.

Vanzelfsprekend neemt ook de beschikbare kennis van GEO, GIS, DigitalTwin/3D, processen en markten toe.

Indien kruisbestuiving kan worden gevonden met de andere Geo Square labels, zullen we de samenwerking opzoeken, ook buiten de Nederlandse landsgrenzen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het organisereen van kennisevents, de levering van software of het aanbieden van opleidingen en e-learning in België.

Naast groeipotentie en continuïteit geeft deze samenwerking de mogelijkheid voor Ad Punt, Arie Schenk en Jan Roodzand – de mede-oprichters van NieuwlandGeo, GeoExperts en Ruimteschepper - hun werkzaamheden af te bouwen, cq met pensioen te gaan. 

Maarten van der Hoek en Douwe Blanksma vormen de directie en blijven daarmee ongewijzigd leiding geven aan Ruimteschepper, NieuwlandGeo, GeoExperts, GeoBIMexperts en InwinExperts. 

Over Geo Square
Geo Square, opgericht door Dirk Lambrechts in 2004, is een groep van bedrijven bestaande uit zelfstandige labels die werkzaam zijn op complementaire werkvelden onder de overkoepelende term locatietechnologie.
Geo Square is vanuit GeoSolutions, LOCALYSE, Suivo, Solvice en Aptus al langer actief in Nederland. Zo werken zij onder andere voor Jumbo, Nederlandse Spoorwegen, Blokker, Rijkswaterstaat en lokale overheden.

Door onze aansluiting is de groep met 275 medewerkers, ruim 1000 opdrachtgevers en een omzet van 50 miljoen euro, de grootste speler in de Benelux op gebied van locatietechnologie. 

 

30 januari 2024

Tijdens de ALV werd de jaarlijkse Marktmonitor gepresenteerd. Eind 2023 hebben wij aan jullie gevraagd hoe jullie denken over de ontwikkelingen in de markt. Dit is alweer de zevende marktmonitor in de huidige vorm. Kijk voor een uitgebreide analyse en vergelijking met de voorgaande jaren op de website onder ledenservice.


Opvallende punten in 2023 zijn:
Omzet:  Ongeveer 66% van de markt verwacht dat de geo-gerelateerde omzet zal stijgen. Dat is ongeveer gelijk aan 2022 en 2021. Zo'n 41% denkt dat deze stijging meer dan 10% zal zijn. Ongeveer gelijk aan 2022, maar minder dan in 2021.
Nieuw personeel70% van de markt heeft behoefte aan nieuw personeel. Dat was 76% in 2022.
De behoefte aan MBO geschoold personeel is ten opzichte van 2022 gedaald.
Voor 75% van de markt is open data heel belangrijk voor de bedrijfsvoering. Dit is gelijk aan 2022 en hoger dan in 2021.
Voor 66% van de markt zijn satellietdata belangrijk voor de bedrijfsvoering. Dit is hoger dan in 2022 en gelijk aan 2021.

30 januari 2024

Op donderdag 8 februari (15.00-16.30 uur) organiseert VNG Realisatie namens de gemeenten het Webinar 'Wijzigingen GIBIT 2023'. Deze bijeenkomst is exclusief bedoeld voor marktpartijen.

Tijdens deze online-bijeenkomst worden de wijzigingen in de nieuwe GIBIT 2023 ten opzichte van de GIBIT 2020 besproken. Dit webinar is voor gemeentelijke ICT-marktpartijen die willen weten wat er met de GIBIT 2023 is gewijzigd. Een zeker basis kennisniveau van de GIBIT is voor dit webinar wel vereist.
De GIBIT is met het vaststellen van de GIBIT 2023 in december 2023 geactualiseerd. Tijdens dit webinar zullen met name de wijzigingen ten opzichte van de GIBIT 2020 worden besproken. Ook wordt ingegaan de Toolbox. Daarnaast komt de communicatie naar gemeenten over het proportioneel toepassen van de GIBIT, onder andere door het gebruik van de Overeenkomstengenerator, aan bod.

Inschrijven voor deelname kan via deze link: VNG Webinar Wijzigingen GIBIT 2023

30 januari 2024

GeoBusiness NL is lid van MKB-Nederland. Het ondernemingsklimaat in Nederland is een veelbesproken onderwerp, waar VNO-NCW en MKB-Nederland de nodige zorgen over hebben. Richting de formerende partijen benadrukken zij dan ook sterk het belang daarvan. We moeten het in Nederland immers wel kunnen blijven verdienen. We staan voor grote maatschappelijke opgaven waarbij de rol van ondernemerschap en investeringen van ondernemers onmisbaar zijn. Maar willen ondernemers nog wel investeren in dit land?

Om een goed beeld te krijgen is het belangrijk dat alle bedrijven in het hele land meedoen - dus ook de  bedrijven aangesloten bij GeoBusiness NL. Het beantwoorden van de vragen kost slechts enkele minuten van hun tijd. De peiling sluit 9 februari. Doe mee aan de: Nationale Peiling Ondernemingsklimaat!! 

29 januari 2024

Ruim 50 vertegenwoordigers vanuit onze leden waren donderdag 25 januari 2024 aanwezig tijdens onze jaarlijkse nieuwjaars ALV. Tijdens de ALV werd kort teruggeblikt op de afgelopen 6 maanden en ook vooruit gekeken naar de activiteiten in 2024. Ook werd er kort gesproken over de samenstelling van het bureau en de termijnen van de verschillende bestuursleden. Na 2024 gaan er veranderingen plaatsvinden in de organisatie en dit jaar zal worden gebruikt om daar goed voorbereid op te zijn. Belangrijk onderdeel van deze ALV was ook de begroting 2024 en bijbehorende contributiebedragen. De begroting en contributie werd unaniem goedgekeurd door de ALV.

Foto 1

Na de ALV was het tijd voor de Geo-Nieuwjaarsborrel. De borrel werd dit jaar samen met Geo-Informatie Nederland (GIN) geroganiseerd. Het was een goed bezochte bijeenkomst met ruim 100 aanwezigen. Na een kort welkomstwoord door Ron Rozema (voorzitter GIN) en Ed Nijpels (voorzitter GeoBusiness NL) volgde er drie presentaties. Oscar Willems van Jong GeoBusiness NL presenteerde de ‘Visie op de Geosector in 2030’. Dit werd gevolgd door twee meer inhoudelijke presentaties vanuit Jong GIN door GIN Laurens van der Marel en Ellis van der Laak. Hierna nodigde Carlien Amsing (directeur GIN) iedereen uit voor de borrel.

Foto 2Foto 3

 

15 januari 2024

GeoBusiness NL heeft regelmatig contact met FHI, de federatie van de technologiebranches.

FHI organiseert op vrijdag 2 februari 2024 een inspirerend tech event in Ahoy. Onder de titel 'TechStories' geven vijf toonaangevende experts uit Nederland presentaties over baanbrekende technologieën.

Deelname is gratis en wordt van harte aanbevolen.

Meer informatie en aanmelden via: https://fhi.nl/agenda/fhi-presents-techstories/

03 januari 2024

Het nieuwe jaar is begonnen!

GeoBusiness NL wenst iedereen een mooi, gezond en succesvol 2024.

De volgende bedrijven zijn per 1 januari 2024 lid geworden van GeoBusiness NL:

Op donderdag 25 januari 2024 houden wij onze Nieuwjaarsborrel. Dit jaar organiseren wij die gezamenlijk met Geo-Informatie Nederland (GIN).

Geo Nieuwjaarsborrel 2024 klein

Wat: ALV GeoBusiness NL met aansluitend de Geo-Nieuwjaarsborrel
Wanneer: Donderdag 25 januari 2024.  De bijeenkomst begint om 15.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur.
Waar: De Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort. Parkeren kan in Q-Park St Joris of in Parkeergarage Stadhuisplein.

Programma:
15.00 uur Inloop ALV GeoBusiness NL
15:30 uur Start programma met de ALV van GeoBusiness NL (de agenda hiervoor volgt later)
 
Aansluitend op onze ALV start de Geo-Nieuwjaarsborrel met:

  • Welkomstwoord door GIN-GeoBusiness NL
  • Presentatie Jong GeoBusiness Visie op de geo-sector 2030
  • Pitches GIN-NCG Scriptieprijswinnaars

Leden van GeoBusiness NL kunnen zich aanmelden via de persoonlijke uitnodiging die zij al per e-mail hebben ontvangen.  

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

20 december 2023

GeoBuzz 2023 was een bijzondere editie. We hebben een uitstap gemaakt naar Amersfoort en er een heel andere vorm aan gegeven. Het was een parade-achtige setting in de buitenlucht. Het zag er fantastisch uit. Uit de evaluatie bleek echter dat de voorkeur uitgaat naar een locatie in een congrescentrum en in de maand november.

GeoBuzz 2024

Daarom is besloten om op veler verzoek GeoBuzz 2024 te organiseren op 25 & 26 november 2024. We gaan weer naar onze vertrouwde locatie congrescentrum 1931 in 's-Hertogenbosch. Deze locatie biedt de perfecte omgeving voor de doelstelling van GeoBuzz: netwerken, een brede beurs in combinatie met een interessant programma. 

Wij gaan er weer een mooie netwerkdag van maken met een programma over de waarde van de geosector voor onze maatschappij.

18 december 2023

Bedrijven kunnen zich weer aanmelden voor de Geoweek. In 2024 vindt de GeoWeek plaats van 13 tot en met 24 mei. Twee weken lang, dus dubbel plezier. Ga net als vele leden van GeoBusiness NL naar het inschrijfformulier om je expeditie door te geven. Doe dit uiterlijk 4 februari!

De GeoWeek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) en bestaat sinds 2006. Elk jaar doen zo'n vijfduizend leerlingen mee aan expedities tijdens de GeoWeek.