Image
06 september 2023

Op 1 januari 2024 is de inwerkingtreding van de Omgevingswet een feit.  De inwerkingtreding van de Omgevingswet is vanwege de verschillende problemen en vragen, vanuit met name de Eerste Kamer, maar liefst vijf keer uitgesteld.

Deze vragen waren vooral gericht op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daarnaast heeft ook de nieuwe wet, waarmee de overheid regels voor ruimtelijke ontwikkeling gaat vereenvoudigen en samenvoegen, veel vragen opgeroepen.

GeoBusiness NL informeert haar leden al sinds 2016 over de gevolgen, uitdagingen en mogelijkheden van de Omgevingswet. Daarbij gaat het om de ondersteuning van gemeenten en andere gezagen in het gebruik van de Omgevingswet. Doordat de inwerkingtreding steeds werd uitgesteld hebben wij gemerkt dat de belangstelling in dit onderwerp onder onze leden sterk is teruggelopen. Nu de inwerkingtreding een feit is pakken wij dit vanuit GeoBusiness NL opnieuw op en willen wij onze leden informeren over wat we na 1 januari 2024 kunnen verwachten.

De gevolgen van de Omgevingswet zijn voor iedere branche anders. Voor leden van GeoBusiness NL zal het van invloed zijn op de dienstverlening en applicaties die worden geleverd aan gemeenten en andere gezagen. Andere branches, zoals bouw en infra, krijgen er ook mee te maken en ook dit zal invloed hebben op onze branche.

Artikel 4

Landelijke campagne

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet start op 2 oktober 2023 een algemene publiekscampagne. Vanaf 9 oktober 2023 volgen er specifieke uitingen voor het bedrijfsleven. Deze campagne is geheel online en zal voornamelijk algemene boodschappen communiceren, gericht op zowel huishoudens als bedrijven. De specifieke boodschappen voor ondernemers in de campagne geven antwoord op de meest voor de hand liggende vragen.

Vanuit VNO-NCW en MKB-NL wordt deze campagne ondersteund voor ondernemers. Ook de leden van GeoBusiness NL kunnen hier gebruik van maken. Meer informatie is na te lezen op de website van 'Aan de slag met de Omgevingswet'.

Daarnaast willen wij jullie wijzen op de volgende activiteiten:

Hackaton DSO-API's in samenhang

Vanuit het Kadaster worden er Hackatons georganiseerd voor softwareontwikkelaars die toepassingen willen bouwen met gebruikmaking van de DSO-LV API's. Op 5 oktober 2023 wordt er ook een Hackaton georganiseerd tijdens de Dag van de Omgevingswet van het netwerk van milieuprofessionals (VVM).

Meer informatie hierover is te vinden op de VVM website

 

Informatiebijeenkomst Omgevingswet voor geo-bedrijven

Vanuit GeoBusiness NL gaan wij in november 2023 een informatiebijeenkomst organiseren waarin wij vanuit het Programma Aan de slag met de Omgevingswet en de Tactische Beheer Organisatie (TBO) DSO zullen worden bijgepraat over de actuele situatie en de mogelijkheden die deze wet biedt voor onze leden.

Hiervoor zoek wij ook leden die zich actief willen inzetten voor het Onderwerp Omgevingswet en de activiteiten die GeoBusiness NL hiervan kan en moet ontwikkelen.

Interesse en meedoen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie en om je aan te melden.

05 september 2023

Het programma Beter Aanbesteden heeft gevraagd onderstaande uitnodiging voor een interessante Marktdag GWW in Twente met de leden te delen:

Beste ondernemer,
 

Marktdag Circulair Aanbesteden en Chat GPT Regio Twente!

Op 28 september 2023 is het zover: Marktdag Circulair Aanbesteden Regio Twente!

Met deze marktdag willen we opdrachtgevers en opdrachtnemers (vraag en aanbod) met een focus op GWW- sector in de regio Twente bij elkaar brengen om marktkansen in de circulaire economie te ontwikkelen en te bespreken. Hoe kunnen ondernemers inspelen op de inkoop van de gemeenten en daarmee bijdragen aan een circulaire economie?

Nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence en ChatGPT komen snel in opmars. Zowel voor opdrachtgevers als voor opdrachtnemers heeft dit gevolgen voor inkoop en aanbesteden. In het tweede deel van de bijeenkomst wordt je bijgepraat over de actuele ontwikkelingen op dit gebied.

Dus: kennis opdoen, kennis delen en kennis maken!  

Deze bijeenkomst is bedoeld voor aanbestedende diensten en marktpartijen in de regio Twente.

Datum: donderdag 28 september 2023  

Tijd: van 13:00 uur tot 17:00 uur

Locatie: De Reggehof, Goor  

Meer informatie en aanmelden via deze link

05 september 2023

De Nederlandse Samenwerking Geodetische Infrastructuur (NSGI) is bezig met een gebruikersonderzoek rondom RD en NAP. Ze doen dit onderzoek om een goed beeld te krijgen van wie de gebruikers van de fysieke punten (kernnetpunten, GNSS-stations, NAP-peilmerken) en de data (RDinfo, NAPinfo) zijn, hoe ze gebruik maken van de punten en wat hun wensen en behoeftes zijn. Met de input kan het NSGI gaan bepalen hoe  de infrastructuur in de toekomst ingericht gaat worden, welke data de gebruikers nodig hebben en op welke manier ze over de data willen beschikken.  

GeoBusiness NL is gevraagd dit onderzoek onder de aandacht te brengen van de leden.

De link naar het onderzoek komt beschikbaar op de website van het NSGI.

05 september 2023

Twee leden van GeoBusiness NL zijn genomineerd voor de Computable Awards 2023 in de categorie Beste Digitale Transformaties. Op 30 oktober worden de winnaars aangewezen.

GeoNext met de Versnelde uitrol ERTMS door digitale drieling (ProRail en GeoNext) – Lees onderbouwing

en

Stedin met Esri  met het project Energietransitie met geografische ai-modellen (Stedin en Esri) – Lees onderbouwing

Lees hier meer over alle tien genomineerden:https://www.computable.nl/artikel/nieuws/awards-nieuws/7525100/1853296/dit-zijn-de-10-beste-digitale-transformaties.html

04 september 2023

GeoFort gaat mee doen aan een tender van NSO en ESERO om voor circa 500.000 euro (excl btw) in twee jaar tijd een aansprekend educatief programma te ontwikkelen. Het thema is ‘Ruimtevaart laten leven in het onderwijs’. Graag willen we vanuit GeoFort de geo-sector betrekken bij het genereren van ideeën om de aarde te monitoren vanuit de ruimte. Daarbij zoeken we thema’s die aansluiten bij de behoeften van docenten, zoals klimaatverandering, energietransitie, watermanagement, biodiversiteit, landbouw en rampenbestrijding.

18 september is de deadline waarop GeoFort een plan moet indienen. Voor nu is onze vraag simpel: welke bedrijven/instellingen willen zich als samenwerkingspartner aanmelden? Samenwerken betekent concreet dat je in 2024 tijd investeert om te brainstormen over aansprekende thema’s tav het monitoren van de planeet aarde en je bereid bent bijpassend beeldmateriaal aan te leveren.

Partijen die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Willemijn Simon van Leeuwen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-20614572

04 september 2023

De GeoBuzz vond dit jaar op 21 en 22 juni 2023 plaats in de Nieuwe Stad in Amersfoort.

Op dag twee zou op uitnodiging van GeoBusiness NL minister Hugo de Jonge een bezoek brengen aan de beurs. Helaas was hij verhinderd. Gelukkig werd hij uitstekend vervangen door Bert Naarding, Ministerie van BZK – Plaatsvervangend Directeur Ruimtelijk Beleid. Na een zestal pitches van leden van GeoBusiness NL over het gebruik van geo-informatie voor de grote transities, gaf hij een Keynote in de plenaire zaal. Daarna kregen Bert Naarding en Astrid Janssen (Wethouder gemeente Amersfoort) een rondleiding over de beurs waarbij ze de innovaties van de geosector te zien kregen.

Bekijk hier de

29 augustus 2023

Op maandag 28 augustus 2023 heeft Camille van der Harten namens GeoBusiness NL in het programma Zakendoen van BNR Nieuwsradio gesproken over het belang van geo-data en technologie.

BNR CvdH

In het interview met Thomas van Zijl van BNR vertelde hij dat de geo-sector relatief klein is, maar wel in de haarvaten zit van de Nederlandse economie.

Er werd een overzicht gegeven van verschillende toepasingen die zonder geo-data niet zouden kunnen bestaan, het ging over standaarden voor data en Digital Twins. Ook werd uitgebreid aandacht gegeven aan het onderwijs en de noodzaak om geo-onderwijs in Nederland een nieuwe impuls te geven. Tot slot kwam ook de nieuwe Omgevingswet nog aan bod.

 

 

Je kunt het hele interview hieronder terugluisteren

BNR Thomas

  

 

22 augustus 2023

De ROM Utrecht en Earth Valley hebben gevraagd het volgende te delen:

Het belang van data- en geo-informatie is de afgelopen jaren sterk toegenomen en zal blijven toenemen. Mondiale uitdagingen zoals de klimaatcrisis, verstedelijking en het veiligstellen van hulpbronnen kunnen alleen worden aangepakt door gebruik te maken van geospatiale gegevens.

Na een succesvol bezoek aan INTERGEO in Essen vorig jaar bundelen Netherlands Water Partnership, de Nederlandse Ambassade in Berlijn, European Enterprise Network en ROM Utrecht Region nu opnieuw hun krachten, om (internationale) kansen te creëren voor professionals die zich bezig houden met data en geoinformatie. Doel is om zo een bijdrage te leveren aan de grote maatschappelijke opgaven. 

Dit jaar is de INTERGEO Conferentie en Expo verhuisd naar Berlijn, Duitsland. Op 9 en 10 oktober vindt een gezamenlijk conferentiebezoek en aanvullend programma plaats in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Berlijn. Reis jij met ons mee? 

Waarom INTERGEO?

 • Krijg nieuwe inzichten in verschillende innovaties binnen de geo-industrie
 • Leg nieuwe contacten en versterk je huidige relaties
 • Ontmoet experts en topmanagers van over de hele wereld
 • Kom in contact met potentiële Duitse en internationale klanten

Programma

Maandag 9 oktober 2023:

 • Ochtend – Bezoek aan Kompetenzzentrum Wasser
  Kompetenzzentrum Wasser (KWB) is het toonaangevende Duitse bureau dat opereert als kennis- en onderzoekscentrum voor toegepaste wetenschap en innovatie. 
 • Middag – Bezoek aan Berlijnse Wasserbetriebe (BWB)
  Berliner Wasserbetriebe (BWB) is het waterbedrijf voor de grotere regio Berlijn en levert drinkwater- en afvalwaterzuiveringsdiensten aan een klantenbestand van 3,7 miljoen Berlijnse inwoners en bedrijven. 
 • Avond – Mogelijkheid om, op eigen kosten, samen te dineren. 

Het programma op maandag is samengesteld door de Nederlandse Ambassade in Berlijn. 

Dinsdag 10 oktober

 • Dagprogramma – Bezoek aan INTERGEO 2023
  We organiseren thematische ‘Conferentiesafari’s’, dit zijn voorgeprogrammeerde bezoeken met verschillende exposanten/stakeholders rond een vooraf gedefinieerd onderwerp (bijv. Kunstmatige Intelligentie, Digital Twins, enz.).
 • Middag - Netwerkreceptie. Locatie bij INTERGEO nader te bepalen

Ga je mee?

Meld je nu aan en ga  mee! Het programma word je aangeboden door de samenwerkende partners.

Niet inbegrepen: entree voor de INTERGEO Conferentie (je kunt zelf kiezen voor een 1, of 3 daags ticket), je reis- en verblijfkosten en BTW.

Meer weten?

Kijk op de website van de ROM Utrecht voor het volledige programma of neem contact op met Caroline Eekhart Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

08 augustus 2023

Het secretariaat van het SVB-BGT laat ons het volgende weten:

Geobusiness Nederland en leveranciers van BGT software en -diensten voor bronhouders zijn van harte welkom met de restrictie van maximaal 2 personen per bedrijf per bijeenkomst. Er is geen bedrijvenmarkt.

Tijdens de bijeenkomsten:

 • nemen we de deelnemers mee in de laatste stand van zaken rond de BGT;
 • is er ruimte om vragen te stellen;
 • praten we de deelnemers bij over nieuwe ontwikkelingen.

Natuurlijk is er volop ruimte om te netwerken! 

Het programma is:

12:45-13:00 Inloop

13:00-13:30 Lunch

13:30-14:45 SVB-BGT contactmiddag deel 1, 

Met: openingswoordje SVB-BGT bestuurder, community, ICT, ontwikkelingen, kwaliteitsmanagement, het belang van BGT terugmeldingen

14:45-15:05 Pauze

15:05-16:15 SVB-BGT contactmiddag deel 2, 

                        Met: presentaties over de pilot BGT-BAG-WOZ (gemeenten) en de relatie tussen BGT en Landschap (RVO/LNV)

16:00-17:30 Netwerkborrel 

De datums en locaties:

Contactdag West in het Provinciehuis in Utrecht: donderdagmiddag 21 september

Contactdag Noord / Oost in het Provinciehuis in Assen: donderdagmiddag 5 oktober

Contactdag Zuid in het Provinciehuis in Den Bosch: dinsdagmiddag 10 oktober

Aanmelden voor de SVB-BGT contactmiddag kan via dit inschrijfformulier.

Inschrijven kan tot maximaal 4 dagen voor de betreffende bijeenkomst. Ben je alsnog verhinderd, dan ontvangen we de afmelding graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

05 juli 2023

collage Prorail Jong GeoBusiness NL bracht op 4 juli 2023 een bedrijfsbezoek aan het hoofdkantoor van ProRail, de Inktpot. Zo'n 20 jonge leden kregen een toelichting van Thymo van den Burg, Inge Hofland, Roelof Boekhold en Jeroen van der Zwan over ProRail en hoe geo en data een belangrijk middel zijn om de uitdagingen die ProRail tegenkomt aan te gaan. Vervolgens is in groepjes de denkkracht van de jonge geo-professionals ingezet om ProRail te inspireren.