Image
24 november 2022

Op dinsdag 22-11-2022 was het exact 15 jaar geleden dat GeoBusiness NL werd opgericht tijdens het GIN-congres in de RAI in Amsterdam.

Dit werd gevierd met een symposium onder de titel 'Geo buiten de Grenzen', waarin een aantal leden van GeoBusiness NL aan het woord kwamen.  GeoBusiness NL vierde haar verjaardag samen met Earth Valley en tijdens het symposium kreeg Earth Valley de mogelijkheid zichzelf te presenteren.

1 Seminar 01

2 IMG 0330

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de opening ging oud-bestuurslid en dagvoorzitter Douwe Blanksma in gesprek met Ed Nijpels en Camille van der Harten over de highlights en de toekomst van de vereniging. Camille van der Harten legde daarin de link naar Earth Valley en de reden van de samenwerking met dit nieuwe ecosysteem.   Ook kwam hij met de primeur dat in juni 2023 de achtste editie van de GeoBuzz zal worden georganiseerd in samenwerking met Earth Valley en zal worden gehouden in Amersfoort.

3 IMG 20221123 WA0001Wouter van Daal (kwartiermaker Earth Valley bij de ROM Utrecht Region benadrukte dat Earth Valley – het nieuwe eco-systeem op de as Utrecht – Amersfoort – een speerpunt in de regio is. In de stedelijke leefomgeving komen uitdagingen rondom woningbouw, mobiliteit, energietransitie en klimaatadaptatie samen. De samenhang en integraliteit van opgaves in dichtbevolkte gebieden vragen daarnaast steeds meer om (geo)data, digital twins, ICT en artificial intelligence voor draagvlak (burgerparticipatie), besluitvormingsprocessen en de uiteindelijke realisatie. De Utrecht regio heeft een unieke mix van bedrijven en kennisinstellingen die een grote bijdrage leveren aan deze opgaves.

4 IMG 20221123 WA0000

 

 

Koos de Vries van Medusa Explorations vertelde over hun geofysich onderzoek naar klimaatverandering op Spitsbergen. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen heeft men gebiedsdekkende metingen gedaan naar de diepte van de permafrost (altijd bevroren ondergrond). Door de snelle klimaatverandering in het arctisch gebied komt de permafrost-laag in de zomer steeds dieper te liggen, met als gevolg het verlies van draagkracht van de bodem (verzakkende huizen), versnelde afschuivingen en erosie, verandering van de ecologie en verlies van historische en archeologisch bodemarchief.

 

5 Seminar 02Vanuit Jong GeoBusiness NL vertelde Puck Flikweert van CGI over het verbinden van de twee werelden van schematische en geografische data bij Prorail. Tot voor kort bestonden de geografische en schematische data in twee verschillende werelden. De schematische kaarten worden getekend in een handmatig en arbeidsintensief proces. Samen met ProRail ontwikkelt CGI een algoritme dat op basis van geografische data automatisch een schematische kaart van het spoor en bijbehorende objecten kan genereren.

6 IMG 0334

 

Ron Looij, senior projectleider bij de gemeente Utrecht gaf tijdens zijn presentatie inzicht in de complexiteit van grootschalige gebeurtenissen in de openbare ruimte zoals de Vuelta Holanda. Belangrijk hierbij is de inzet van data en innovatie, en de samenwerking van stakeholders om hier grip en voorsprong op te houden voor nu en in de toekomst.

 

 

 

 

7 IMG 0340

 

We kijken terug op een geweldige middag!

 

11 november 2022
Altijd al willen weten hoe de API’s van de Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) werken en gebruikt kunnen worden voor het bouwen van eigen applicaties?
 
Kom dan naar de Hackathon DSO-LV API’s in samenhang. ’s Ochtends wordt door de ontwikkelaars van de DSO-LV een toelichting gegeven op de beschikbare API’s, hun werking en hun onderlinge samenhang. ’s Middags is het aan de ‘hackers’ om met eigen use cases aan de slag te gaan. De DSO ontwikkelaars zijn er om waar nodig ondersteuning te verlenen.
 
Wat: Hackathon: DSO API’s en eigen applicaties. Hoe werkt dat?
Wanneer: 14 december 2022 bij Geonovum in Amersfoort (hele dag)
Organisatie: Kadaster - (Bart Huijbers, Merijn Kerlen)
 
 
Voor de DSO-LV is deze hackathon een gelegenheid om feedback op te halen over de werking van de DSO-LV API’s. Tevens zal het resultaat van de hackathon worden gebruikt voor het maken van het “Handboek DSO Open Stelsel voor Derden”.
 
Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De leden van GeoBusiness NL zijn van harte uitgenodigd.
Heb je interesse en wil je een bijdrage leveren, meld je dan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (Platform Omgevingswet GeoBusiness NL). 
 
Via deze link vind je nog wat meer informatie over de beschikbare DSO-LV API’s.
10 oktober 2022

Op donderdagmiddag 10 november organiseert TU Delft de Geomatics Day. Deze middag staat in het teken van de onderzoeksresultaten die de studenten in opdracht van Geo-bedrijven en overheden hebben uitgevoerd. Naast de onderzoeksresultaten verzorgt Dr. Lars Bodum van de Universiteit van Aalborg een keynote over Geospatial Technologies and Urban Sustainability.

Interesse? Bekijk hier het volledige programma

06 oktober 2022

Onze partner ROM Utrecht organiseert in het kader van Earth Valley een 'trade mission' naar de INTERGEO in Essen (Duitsland). Op verzoek van ROM Utrecht brengen wij de uitnodiging voor deze 'trade mission' onder jullie aandacht. 

Dit jaar staat de INTERGEO in het teken van Digital Twins: 3D city models, BIM in landmeetkunde en digital urban planning.

Voor deze trade mission wordt er per bus naar Essen gereisd, om elkaar beter te leren kennen, wordt de beurs bezoecht voor inspiratie en de laatste innovaties en worden er waardevolle contacten gelegd met Duitse bedrijven en lokale overheden. De voertaal is Engels.  

Programma

Woensdag 19 oktober 2022

 • Om 07.30 uur vertrekt de bus vanaf Amersfoort CS Station
 • Ontbijt en pitches aan boord 
 • Bezoek zelf de beurs of haak aan bij een van de ‘beurssafari’s' 
 • Netwerkborrel op een van de stands

Donderdag 20 oktober 2022

 • Ontvangst vanaf 09.00 uur op de Messe Essen
 • Om 09.20 uur zal Consul Willemijn van der Toorn, Nederlandse consulaat-generaal in Düsseldorf een welkomstwoord spreken. 
 • Zo ook ir. Micheline Paffen-Zeenni, locoburgemeester van Amersfoort, onderdeel van Earth Valley/Utrecht Region
 • Presentatie door Andreas Weßel, Geonetzwerk Regionalverband Ruhr, aansluitend Q&A
 • Korte koffiepauze
 • Presentatie LIVE project gemeente Amersfoort door Leon Hendriks, CEO AeroVision, aansluitend Q&A
 • Netwerken & lunch
 • Om 13 ronden we af en vertrekken uiterlijk om 14.00 uur richting Amersfoort

Ga je mee?

Meld je nu aan en ga met ons mee! Het programma wordt je aangeboden. Lunch, diner en hotel betaal en regel je zelf. De rest doen wij. Na aanmelding ontvang je de code voor een gratis expo ticket.  

Meer weten?

Informatie over de expo en hotels vind je op de website van INTERGEO.

Kijk op ROM Utrecht website voor het volledige programma.

08 september 2022

Op 31 augustus j.l. zijn leden van GeoBusiness Nederland en medewerkers van het Kadaster bijeengekomen onder het motto 'kennis maken en kennis delen'. Door corona hadden we elkaar de afgelopen jaren weinig (en zeker niet persoonlijk) ontmoet. Tegelijkertijd hebben de ontwikkelingen in ons vakgebied niet stilgestaan en is er een groeiend besef dat geo-informatie een essentiële bijdrage levert aan tal van maatschappelijke vraagstukken. Daarin kunnen we samen optrekken en is kennis delen zeker op zijn plaats.

Ed Nijpels, voorzitter van GeoBusiness Nederland, heette iedereen welkom en benadrukte het belang van een goede /solide basis tussen het bedrijfsleven en het Kadaster. In de samenwerking kunnen we elkaar versterken en kunnen we leren van elkaar.

In zijn plenaire inleiding ging Arjen Adriaanse, directeur Science bij TNO en hoogleraar bij de UTwente, in op het belang van (digitale) samenwerking en het hebben van een circulaire benadering bij de maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan. Arjen ging in op ontwikkelingen in de bouw en benoemde het belang van het gezamenlijk maken van afspraken en het belang van een ketenregisseur. Stilgestaan werd bij de ontwikkeling van een digitale replica (een zogenaamde predictive twin) van een bouwwerk die de actuele en toekomstige situatie kan beoordelen en het belang van de samenhang tussen een bouwwerk en het gebied waarin het staat. Door het verkrijgen van inzicht in de gehele levenscyclus van een bouwwerk kan een risicokaart gevormd worden die aangeeft waar onderhoud noodzakelijk is.

Vervolgens werd in groepen uiteengegaan en werden goede gesprekken gevoerd over diverse thema's zoals Internationaal, 3D-inwinning, 3D-informatie, Omgevingswet en Onderwijs. Twee begeleiders (een van het Kadaster en een van GeoBusiness Nederland) leidden de onderwerpen met stellingen in. In de gesprekken kwamen o.a. overeenkomende ontwikkelingen naar voren en is contact gelegd met elkaar om hierover verder te praten. 

Frank Tierolff rondde de bijeenkomst af door terug te kijken op de geslaagde middag. Het gezamenlijk doel is om de ruimte in Nederland optimaal in te richten en GeoBusiness Nederland en het Kadaster hebben elkaar nodig om als sterke partners de uitdagingen op te pakken. Hij nodigde de aanwezigen dan ook uit om dit gesprek te blijven voeren met elkaar.

Hieronder een impressie van deze succesvolle bijeenkomst.

FB9F9C92-1074-4CAD-9E97-77BE8A3862E1.jpegF0C3EFCC-0606-4F65-8830-FA1456EF1092.jpeg9026A98F E98E 413B 8490 14DD14E359B26DC74DBC EBF2 496A 8934 76C5336C9088

14 juli 2022

GeoBusiness NL en Deltares zijn dit jaar gestart met een gezamenlijke verkenning, met als doel te onderzoeken waar wij elkaar kunnen versterken. Eén van die mogelijkheden is het gebruikmaken van de faciliteiten van Deltares.

Deltares opent in 2022 de deuren van de experimentele faciliteiten om innovatieve initiatieven van start-ups en het MKB te ondersteunen. De samenwerking bestaat uit 80 uur gratis testtijd om ontwerpconcepten van innovaties te testen. Denk hierbij aan oplossingen op het gebied van monitoring, bodembescherming, zettingen en constructie elementen zoals damwanden en ankers. 

Alle Nederlandse MKB en startups zoals gedefinieerd door de Europese Unie mogen zich aanmelden voor dit aanbod. Hiernaast richt het aanbod zich op ontwerpconcepten tot en met Technology Readiness Level 4. 

Voor het aanmeldingsformulier en meer informatie bezoek de website van Deltares. Inschrijven kan tot en met 30 september 2022.

 Testtijd in de Geo faciliteiten voor MKB en start ups

29 juni 2022

Op woensdag 29 juni 2022 organiseerde GeoBusiness NL haar jaarlijkse Netwerkbijeenkomst in het Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

Het was een zeer geslaagde en druk bezochte dag die begon met de ondertussen traditionele GBN Cycletour. Dit werd gevolgd door een middagprogramma dat begon met een korte ALV gevolgd door een inspirerende presentatie van Jasper van der Kemp over geo in de criminologie en geoprofiling.

De dag werd uiteraard afgesloten met een BBQ! Geweldig om zoveel leden te zien en een groot aantal partners uit ons Geosamen netwerk.

 

1 ALV JaspervdK2 ALV

WhatsApp Image 2022 06 30 at 7.45.27 AMWhatsApp Image 2022 06 30 at 7.45.25 AM

 

22 juni 2022

Woensdag 22 juni 2022 vond het data- en klimaatevent plaats.

Klimaat en Energie Koepel (KEK), Jong GeoBusiness Nederland en Jong Geo-Informatie Nederland organiseerden gezamenlijk dit event bij het Kadaster in Apeldoorn. Ed Nijpels had als dagvoorzitter de leiding en er waren paneldiscussies met Oscar ZwiersMartin TillemaNikki Trip en Wouter van Daal (Msc). Een grote groep young professionioals ging in discussie met deze experts. Bekijk hier de 
Aftermovie!

Jong GeoBusiness gaat op 2 september 2022 alweer haar volgende event organiseren met een interessante spreker en BBQ. Interesse? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

20220622 153758

20 juni 2022

Ferry van den Oever is geofysicus bij Saricon en hij is voorzitter van onze Special Interst Group Geofysica en Grondradar (SIG BOGG). 

Het AD sprak met Ferry over zijn werk als geofysicus. Ferry legt uit wat hij doet: "Ik doe bodemonderzoek, wat betekent dat ik op verschillende locaties op zoek ga naar begraven kabels, leidingen, oude kasteelfunderingen of bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Ik graaf dan niet, maar scan de bodem met zogeheten geofysische apparaten zoals een grondradar of een magnetometer (een soort metaaldetector). Zo verstoor ik dus niets en blijft de natuur en de aardbodem intact."

Het artikel verscheen op 19 juni 2022 in het AD.

 

17 juni 2022

Ontdek nieuwe kansen voor je bedrijf in Azië. Doe mee aan de online Business Week Azië van 27 tot en met 30 juni 2022. Tijdens deze Business Week gaan we in op marktkansen in China, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, India en de ASEAN-5 regio (Indonesië, Maleisië, Vietnam, Singapore en Thailand). Je bent als ondernemer hier van harte voor uitgenodigd.

Azië is een snelgroeiende economie met veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Er is veel vraag naar Nederlandse kennis, producten, machines en diensten. Wil je weten welke markten in Azië het beste bij jouw bedrijf passen? Maak tijdens de Business Week Azië kennis met de unieke kansen op dit continent. 

Aanmelden kan via deze: link

Voor wie?

De Business Week Azië is interessant voor:

 • Nederlandse mkb-ondernemer die interesse heeft om zijn business uit te breiden naar Azië, of wil shiften binnen Azië. 
 • Start-up die wil uitbreiden naar of binnen Azië: u bent nog geen 3 jaar actief als ondernemer en zoekt kansen in Azië.
 • Ervaren exporteur die wil uitbreiden naar of binnen Azië: je bent al actief op de internationale markt en overweegt om naar nieuwe markten in Azië te exporteren.

Waarom meedoen?

Laat je door professionals uit het bedrijfsleven - onder andere Rabobank, FrieslandCampina en Philips, Nederlandse buitenlandse vertegenwoordigers en andere experts - informeren tijdens de Business Week Azië. Doe mee en:

 • volg interessante presentaties.
 • Neem deel aan break-outsessies over zakendoen in de verschillende Aziatische regio's, actuele thema's en marktkansen.
 • Leg nieuwe contacten. Je krijgt de gelegenheid om te netwerken met experts, professionals en potentiële zakenpartners.

Datum en tijd

Maandag 27 juni 12:00-17:00 uur, Marienhof, Amersfoort.

12:00-13:00

Inlooplunch en registratie

13:00-14:00

Plenaire sessie: Zakendoen in Azië

Zakendoen met Azië biedt diverse kansen maar kan ook uitdagend zijn. Tijdens de plenaire sessie introduceren wij je aan de verschillende landen en markten en toonaangevende sprekers vertellen u over hun ervaringen in Azië. Alles zodat je goed voorbereid kunt starten of uitbreiden in Azië!

Met Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort

Met Arjan van den Born, Algemeen directeur bij ROM Utrecht Region,

en Arnoud van den Berg, President bij FrieslandCampina Trading,

en Wouter van Eijkelenburg, Sr. Advisor Commercial Trade Promotion bij Rabobank

14:00-14:15

Korte pauze/ wisseling naar break-out sessies

14:15-15:00

Break-out sessie: Zakendoen in India

India heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Door de grootte van het land is het niet gek dat de markt sterk varieert in de verschillende staten, waarvan India er 29 telt.

Met Maarten van der Schaaf, Partner bij IndiaConnected,

en Paul Oosterlaken, Directeur bij Kiremko BV

Break-out sessie: Zakendoen in Japan, Taiwan en Zuid-Korea 

Thema: duurzame energie

De handel tussen Japan, Taiwan, Zuid-Korea en Nederland heeft in de afgelopen jaren een vlucht genomen. Met meer dan 200 miljoen inwoners en een zogeheten hoge-inkomenseconomie zijn deze markten zeer aantrekkelijk voor Nederlandse ondernemers. 

Met Willemijn van der Werf, Director Business Development bij BLIX Asia

en Paul Zwetsloot, Hoofd Economische Afdeling bij de Ambassade in Tokio

en Eva Witteman, Hoofd Economische Afdeling bij de Ambassade in Seoel 

en Guido Tielman, Vertegenwoordiger bij het Nederlandse Handelskantoor in Taipei

15:00-15:15

Korte pauze/ wisseling naar break-out sessies

15:15-16:00

Break-out sessie: Zakendoen in de ASEAN5

Met meer dan een half miljard inwoners, stijgende welvaart en sterke economische groei, biedt de ASEAN-regio veel zakelijke mogelijkheden. Ook voor jou!

Met Chantelle Noël Alberts, Assistant Executive bij Unusual Enterprise

en Eva Oskam, Plaatsvervangend Ambassadeur bij de Ambassade in Kuala Lumpur

Break-out sessie: Zakendoen in China

China heeft een van de grootste economieën ter wereld. Daarnaast is het ook een van 's werelds grootste landen, wat China aantrekkelijk maakt voor buitenlandse investeerders.

Met Jacco Bouw, Partner bij Webpower

en Olivier van Beekum, Founder en Voorzitter bij Leaphy

16:00-17:00

Informatie markt en netwerkmoment

De ASEAN Podcast: Beluister nu de eerste aflevering van de ASEAN Connect Podcast!

Organisatie: RVO organiseert de Business Week Azië in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en in samenwerking met Trade & Innovate NL en het diplomatieke netwerk in Azië.