Image
21 oktober 2024

GeoBusiness NL was op 16 oktober 2024 aanwezig op de digiGO D-Day. 

foto-0.jpg

 

 

Akkoord.jpg

 Tijdens deze dag tekenden 39 toonaangevende partijen uit de hele keten, waaronder GeoBusiness NL, het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027. 

De ondertekenaars van het Bestuursakkoord verbinden zich aan de afspraak, om met elkaar – en uniform – data te gaan uitwisselen in belangrijke processen. Zoals het ontwerpen, vergunnen, bouwen en beheren van de gebouwde omgeving. In de periode 2025 tot en met 2027 voeren zij dit door met meer dan 20 beleidsmaatregelen en concrete digitaliseringsprojecten.

Zo wordt een grote stap gezet in digitale samenwerking, en kan er duurzamer, sneller en efficiënter worden gebouwd. Het gebruik van éénduidige standaarden en veilig en betrouwbaar data delen via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) staan bij de uitvoering van dit bestuursakkoord centraal.

Concrete maatregelen

Omdat het Bestuursakkoord bij ondertekening al direct vertaald is naar 21 concrete beleidsmaatregelen en partijen die daarvoor aan de slag gaan, is het akkoord geen papieren tijger. De 39 ondertekenaars gaan samen met marktpartijen aan de slag om de doelen te bereiken. Deze samenwerking wordt vastgelegd in digiDeals: implementatieprojecten met duidelijke stappen, rollen en financiering, die de invoering van beleidsmaatregelen tastbaar maken.

 

foto-2.jpg

foto-3.jpg

19 september 2024

Op 22 oktober 2024 organiseert GeoBusiness NL in opdracht van NSO een workshop over het gebruik van satellietdata voor opgaven in de gebouwde omgeving. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en meer te leren over het gebruik van satellietdata of uw ervaringen over het gebruik voor opgaven in de gebouwde omgeving te delen.

Wat:                 Workshop satellietdata voor de gebouwde omgeving

Wanneer:        Dinsdag 22 oktober 2024, inloop vanaf 13.30 uur, start programma 14.00 uur

Waar:               DMI Centre, Barchman Wuytierslaan 10, Amersfoort

Voor wie:         Organisaties (overheden en bedrijven) die onderdeel zijn van het DMI-ecosysteem of lid of partner zijn van GeoBusiness NL

Aanmelden:     leden hebben een uitnodiging ontvangen via e-mail (meer info bij Anke van Dellen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Aanleiding

Deze workshop richt zich op de gebouwde omgeving en Digital Twins. Hiervoor is de samenwerking gezocht met het Dutch Metropolitan Innovations (DMI)-ecosysteem.

Dit ecosysteem bestaat uit private en publieke organisaties, kennisinstituten en onderzoeksinstellingen en voorziet de domeinen mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld. Om steden echt integraal te kunnen besturen, ontwerpen en managen wordt de inzet van data en informatietechnologie steeds belangrijker.

Binnen het DMI-ecosysteem zetten publieke en private partners in op het faciliteren van veilig en vertrouwd datadelen. Fundament onder de samenwerking zijn dan ook heldere afspraken op het gebied van data-uitwisseling en datagebruik. De concrete toepassing van satellietdata ontbreekt tot nu toe nog in de integrale aanpak, die DMI voorstaat. NSO wil verkennen op welke manier satellietdata bij kan dragen aan het DMI-ecosysteem en wat ervoor nodig is om satellietdata in samenhang met andere databronnen meer en breder in te zetten voor gebruik in de gebouwde omgeving.

19 september 2024

Het Beraad voor Geo-informatie (het GI-Beraad) heeft de ambitie om datagedreven werken in het fysieke domein gemeengoed te maken. Waarom? Dat staat o.a. in De meerjarenvisie Zicht op Nederland. Hoe? Dat staat o.a. in de werkagenda Zicht op Nederland (ZoN) 2024.

Het vormgeven, sturen en in sommige gevallen ook uitvoeren van de werkagenda vindt plaats in vier werksporen. Vanuit Geonovum dragen Jan Koers, Frank Verschoor en Emily Daemen bij aan werkspoor 3: “Kaders en richtlijnen”. Belangrijke speerpunten van dit werkspoor zijn: de afstemming met nationale en Europese ontwikkelingen, de verhouding tussen markt en overheid en het borgen van publieke waarden. Frank en Emily gaan zich komende maanden bezigen over het onderdeel “Ethiek en publieke waarden”.

Dit onderdeel heeft drie concrete doelen:

  1. Bewustzijn opbouwen van het belang en de noodzaak van ethiek bij het gebruik van ruimtelijke data in ruimtelijke maatschappelijke opgaven;
  2. Verkennend onderzoek doen naar de toepassing van ethiek en ethisch instrumentarium binnen de overheid, het geo-bedrijfsleven en kennisinstellingen en;
  3. Actualiseren van (het overzicht van) bestaande relevante kaders

Om deze doelen te behalen gaan ze veel in gesprek. Ze hopen sessies te organiseren met partijen in verschillende domeinen (zoals GeoBusiness, IBDS, NCG-kennisinstellingen en GI-Beraadleden) waarin ze samen kijken naar de verschillende ontwikkelingen en ervaringen op het gebied van ethiek in het ruimtelijk domein. Heb je hier zelf ook een beeld bij of ben je ook actief op dit onderwerp? Schroom dan niet om contact op te nemen met Emily en Frank.

Daarnaast zoeken ze twee mooie use-cases om niet alleen de theorie maar ook de praktijk te beproeven. Ze willen graag (in de vorm van een workshop) toetsen welke kaders/instrumenten worden gebruikt in de praktijk, hoe ethiek überhaupt wordt toegepast binnen de use-cases en waar de aandachtspunten nog liggen op dit gebied. De wensen voor beide use-cases zijn:

  • Dat het een datatoepassing betreft (het zou mooi zijn als het gaat om een digitale tweeling, maar dat hoeft niet);
  • Dat er interesse en nieuwsgierigheid is naar de ethische component van deze datatoepassing;
  • Dat een lid van het GI-Beraad erbij betrokken is (nog beter als het ook gaat om een publiek/private samenwerking);
  • Dat de workshop vóór december al relevant is voor de use-case.

Heb je een gepaste use-case op het oog of vraag naar meer informatie? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

26 juli 2024

Op 10 september 2024 organiseert NL inBusiness van MKB-NL haar jaarlijkse International Business Day in de Koepel in Haarlem.

Beeld-1.png

De International Business Day 2024 is bedoeld voor Nederlandse ondernemers met internationale ambities. Tijdens deze dag ontvang je antwoorden en krijg je inspiratie over internationaal zakendoen, praat je met 20 landenexperts en krijg je concrete tips van ervaren mede-ondernemers.

Mis deze kans niet om jouw internationale mogelijkheden te verkennen! 

Meer informatie en aanmelden kan via de site van NL inBusiness.

 

Beeld-2.png

 

Beeld-3.png

15 juli 2024

De organisatie van de GeoBuzz is in volle gang. Nieuw op GeoBuzz is het inwinningsplein.

Op verzoek van bedrijven is een speciaal plein ingericht met grote standplaatsen.

Daardoor kunnen exposanten hun inwinapparatuur laten zien.

Het gaat niet alleen om landmeetapparatuur, maar ook om andere inwinapparatuur van geodata.

Het plein biedt tevens de mogelijkheid om te laten zien op welke wijze de ingewonnen geodata beschikbaar wordt gesteld.

Reserveer een plaats via www.geobuzz.nl

GeoBuzz is op 25/26 november

De locatie is congrescentrum 1931 ’s Hertogenbosch.

Dagelijks worden 750 - 1.000 bezoekers verwacht.

De entree is gratis.

Zie www.geobuzz.nl voor informatie.

09 juli 2024

Het nieuwe kabinet moet ondernemers weer de ruimte bieden om te doen waar ze goed in zijn: door onder meer een stevige aanpak van de regeldruk, betere financieringsmogelijkheden, een stabiel en stimulerend fiscaal stelsel en door ervoor te zorgen dat werken meer loont. Ondernemers hebben oplossingen voor veel van de grote maatschappelijke opgaven van ons land, maar lopen tegen grenzen en beperkingen aan waardoor we die onvoldoende benutten. Dat is de kern van de Ondernemersagenda Vernieuwen, versnellen en verbinden die MKB-NL voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland op 8 juli 2024 in Den Haag heeft overhandigd aan minister Beljaarts van Economische Zaken.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van MKB-NL

08 juli 2024

Dinsdag 2 juli was GeoBusiness Nederland op werkbezoek bij het dijkverzwaringsproject Tiel - Waardenburg (TiWa). Astrid Jonkers van bouwcombinatie Mekante Diek vertelde over de totstandkoming van het project en de uitdagingen die hierbij komen kijken. Daarnaast lieten Martijn te Biesebeek van lidbedrijf Van Oord - Nederland en Carolien Voorbij - de Groot en Johan Hockx van lidbedrijf Fugro zien hoe ze alle ingewonnen geo-informatie gebruiken voor een optimaal ontwerp van de dijk en de monitoring van de werkzaamheden en de mogelijke gevolgen voor de omgeving. Na de presentaties mochten we buiten op het werk kijken, daar zagen we het elektrische machinepark aan het werk en werd duidelijk hoe monitoringsdata in de praktijk gebruikt wordt.

collage Mekante Diekcollage Mekante Diek 2 

08 juli 2024

Wat hadden we een mooie dag donderdag 27 juni. Prachtig weer om de eerste helft van het jaar 2024 met de leden van GeoBusiness Nederland af te sluiten tijdens de jaarlijkse zomer ALV en Netwerk BBQ. Net als andere jaren hadden we ook onze partners uit het geo-werkveld uitgenodigd.
Dit jaar waren we weer op het GeoFort. Na de ALV onder leiding van voorzitter Ed Nijpels, waren er twee interessante presentaties over het Dutch Metropolitan Innovations DMI-ecosysteem door Arjan Spruijt en Roy Boertien en over AIin het geowerkveld door Wim Bozelie van ITHAX.Schermafbeelding_2024-07-08_om_14.30.39.png

02 juli 2024

Een vertegenwoordiging vanuit onze Special Interest Group Geofysica en Groundradar is op maandag 1 juli 2024 op bezoek geweest bij het Living Innovation Lab (LILa) van de Universiteit Twente. Léon olde Scholtenhuis gaf een presentatie en rondleiding over het terrein, dat momenteel volop in ontwikkeling is. Samen met een aantal bedrijven en het SOMA College wordt het terrein momenteel ingericht voor het testen van nieuwe technologische oplossingen voor aard- en infrastructuurobservatie. 

IMG 20240702 WA0015

 IMG 20240702 WA0013

 

 

 

 

 

 

 De Universiteit Twente maakt deel uit van een groot en groen campusgebied dat functioneert als een ontmoetingsplaats waar kansen liggen voor samenwerkingen. Experimenteren speelt een belangrijke rol bij het creëren en testen van nieuwe technologische oplossingen voor aard- en infrastructuurobservatie. Het onlangs goedgekeurde Living Innovation Lab (LILa) biedt een unieke (semi-)gecontroleerde buitenomgeving op de campus van de Universiteit Twente. Het doel is om onderling gerelateerd onderzoek, innovatie en onderwijs van de faculteiten Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) en Engineering Technology (ET) te bevorderen.

04 juni 2024

Er wordt momenteel zowel door een samenwerking tussen Zondag Opleidingen en HAS Hogeschool als door Hogeschool Saxion en TU Delft gewerkt aan nieuwe opleidingen Geodesie.

Microcredential Geodesie

De opleiding Microcredential Geodesie biedt Zondag Opleidingen aan in samenwerking met Hogeschool HAS. Zondag Opleidingen is een van de leden van GeoBusiness NL die commerciële opleidingen aanbiedt. Microcredentials certificeren de leerresultaten van kleine leerervaringen, zoals een korte cursus of opleiding. Het is een flexibele en gerichte manier om mensen te helpen de nodige kennis, vaardigheden en competenties te ontwikkelen voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

De opleiding Microcredential Geodesie is een vervolg op de opleiding MBO Landmeetkunde, de opleiding Landmeetkundige 3A en 3B en de opleiding Hogere Landmeetkunde. Wij leiden in deze opleiding Landmeetkundigen op, die zich verder willen specialiseren op het gebied van de Geodesie en Geo-ICT.

Al een aantal jaren wordt de opleiding HBO Geodesie op de Hogeschool van Utrecht niet meer gegeven. Vanuit deze HBO Geodesie opleiding zijn juist die onderdelen gekozen die relevant, maar ook actueel zijn voor zowel de Landmeetkundige als voor de Operator. Daarbij is in de ontwikkeling van deze opleiding ook gekeken naar het perspectief en toegevoegde waarde voor de opdrachtgever. Met deze insteek is de opleiding HBO Geodesie ontwikkeld door HAS Hogeschool en Zondag Opleidingen.

Bachelor Geo Media & Design en master Geodesie

Daarnaast verkennen Hogeschool Saxion en TU Delft de mogelijkheden om te starten met respectievelijk een associate degree- en een bacheloropleiding Geo Media & Design en een master-opleiding in Geodesie. Deze initiatieven van de Hogeschool Saxion en TU Delft ondersteunen wij vanuit het Platform Onderwijs van GeoBusiness NL graag en daarom brengen wij dit nogmaals onder de aandacht van onze leden. 

De vragenlijsten kunnen worden ingevuld tot 14 juni 2024.

Wij werken voor deze initiatieven niet alleen nauw samen met beide onderwijsinstellingen, maar ook met Geo-Informatie Nederland (GIN). Het kan dan ook zijn dat je al bent geïnterviewd door Saxion of TU Delft in het kader van het onderzoek naar deze opleidingen of de vragenlijsten al hebt ingevuld. Je hoeft dan uiteraard niets te doen. Mocht dat niet zo zijn, dan wordt je medewerking heel erg op prijs gesteld.

Wat vragen we van jou?
Hogeschool Saxion en TU Delft vragen twee acties van je:

  1. Dat je als werkgever de vragenlijsten invult en
  2. Een andere vragenlijst doorzet naar relevante professionals in je organisatie.

Onder werkgever verstaan we de personen die invloed hebben op het aannamebeleid van je organisatie. Ben jij dat niet, stuur deze mail dan door naar de verantwoordelijke in je organisatie.
Een grote response op deze enquêtes is van belang om de twee initiatieven te laten slagen.
 
Voor jou als werkgever
Voor het onderzoek maken de onderwijsinstellingen de behoefte aan uitbreiding of vervanging van het personeelsbestand en de behoefte aan op-, om- of bijscholing van zittend personeel inzichtelijk. Hieronder vind je twee linkjes naar vragenlijsten voor personen die invloed hebben op het aannamebeleid van je organisatie.
 Het invullen van iedere vragenlijst neemt ongeveer 5 minuten in beslag. 


Voor de professionals in je organisatie
Saxion wil daarnaast beeld krijgen van de belangstelling voor de Geo Media & Design opleidingen in deeltijd bij werknemers. Wij vragen je om deze mail binnen jouw organisatie door te zetten naar de medewerkers die je beschouwt als een mogelijke doelgroep voor deze deeltijdopleidingen.
Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 5 minuten in beslag. In de vragenlijst vinden werknemers meer informatie over de opleidingen.
Werknemers kunnen hier de vragenlijst voor de Geo Media & Design opleidingen invullen.