Image
07 februari 2020

Lieuwe Visser Goedan Blog door: Lieuwe Visser - Master GIMA (Stage Data & Service Team bij Geodan)

‘Ik koos voor GIMA als master; een mooie mix van onderzoek én de concrete toepassing van geo-informatie. jvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, een thema dat al langer mijn aandacht heeft. In mijn kennismaking met Geodan had ik een interessant gesprek over de toepassing van open source-software in een routeertool voor het openbaar vervoer. Het trok me mede over de streep om voor Geodan te kiezen voor mijn stage.’

 

Hardcore kennis en GIS-ervaring
‘In vijf maanden tijd heb ik enorm veel en snel geleerd. Machtig om te zien hoeveel hardcore kennis en ervaring op GIS-gebied er aanwezig is bij Geodan. En ook hoe makkelijk die gedeeld wordt in zo’n informele en open organisatie. Op je zolderkamertje kun je veel tijd kwijt zijn aan het uitzoeken van iets. Hier kreeg ik gelijk het juiste antwoord, en van een expert. Ik maakte deel uit van het Data & Services Team (DST) en draaide gelijk in de dagelijkse processen mee. Ook kon ik zelf zaken inbrengen. De sfeer is professioneel, maar ook los. Ik voelde me daardoor gelijk thuis.’

4066 gebieden, zestien miljoen trips
‘Een van de dingen die ik heb gedaan, is de bereikbaarheid van Schiphol onderzoeken. Voor tien type reizigers heb ik gekeken naar wat de optimale modaliteit is om van en naar de luchthaven te komen. De grootste uitdaging was het maken van een nieuwe reistijdenmatrix voor het openbaar vervoer. Daarvoor heb ik de reistijd met het ov berekend tussen iedere viercijferig postcodegebied in ons land. Voor de beeldvorming: het gaat om 4066 postcodegebieden en de reistijden van meer dan zestien miljoen trips.’

Van API’s tot ruimtelijke databases
‘In zo’n opdracht leer je van alles. Over het werken met API’s, Python, SQL en ruimtelijke databases. Maar ook over cloudplatformen, en de manier waarop producten en diensten in losse blokken worden gebouwd. Oh ja, die reistijdenmatrix is niet alleen af; we verkopen hem sinds kort ook als een echt product. Ik zeg ‘we’, want ik ben sinds vorig jaar september bij Geodan in dienst. Een plek waar ik nog lang niet ben uitgeleerd.’