Image
17 mei 2022

Op dinsdag 17 mei zijn we als Platform Energie en Klimaat in gesprek gegaan met de Gasunie over het concept van de Accelerator Platform.

De Gasunie heeft samen met ander netbeheerders een taskforce opgericht om de data-uitwisseling tussen organisaties te verbeteren. Door de energietransitie groeit het aantal windmolens en zonneparken snel. Dit leidt tot overcapaciteit en congestie. Tegelijkertijd werken de netbeheerders aan conversie van energie om meer opslag en transport mogelijk te maken. Netwerken moeten hiervoor slim gekoppeld worden. Daarvoor is data en informatie nodig over elkaars netwerken en plannen. Uitwisseling is echter lastig doordat data standaardisatie langzaam gaat. Organisaties gebruiken verschillende identificatiecodes en definities voor dezelfde gegevens. Met het Accelerator Platform zien de Gasunie en ander netbeheerders de locatie als sleutel om data te koppelen. Bij uitstek de manier waar we als geobedrijven gesprekspartner kunnen zijn.

Tijdens de sessie heeft de Gasunie heel helder uitgelegd wat de uitdagingen zijn en welke oplossingsrichting ze voor ogen hebben. Ze gaan graag met ons in gesprek om hierover door te praten. Bijvoorbeeld over het functioneel ontwerp van het Accelerator Platform en welke uitdagingen en behoeften wij als geobedrijven zien. Maar misschien kunnen we ook samen optrekken in de ontwikkeling van een prototype. Op dit moment zijn er geen budgetten beschikbaar voor dit initiatief. Iedereen doet op basis van eigen investering mee. We hebben afgesproken om eind juni in klein verband een vervolgafspraak te plannen. Interesse? Mail Anke van Dellen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Bekijk hier de opname van de bijeenkomst: