Image
06 september 2023

Op 1 januari 2024 is de inwerkingtreding van de Omgevingswet een feit.  De inwerkingtreding van de Omgevingswet is vanwege de verschillende problemen en vragen, vanuit met name de Eerste Kamer, maar liefst vijf keer uitgesteld.

Deze vragen waren vooral gericht op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daarnaast heeft ook de nieuwe wet, waarmee de overheid regels voor ruimtelijke ontwikkeling gaat vereenvoudigen en samenvoegen, veel vragen opgeroepen.

GeoBusiness NL informeert haar leden al sinds 2016 over de gevolgen, uitdagingen en mogelijkheden van de Omgevingswet. Daarbij gaat het om de ondersteuning van gemeenten en andere gezagen in het gebruik van de Omgevingswet. Doordat de inwerkingtreding steeds werd uitgesteld hebben wij gemerkt dat de belangstelling in dit onderwerp onder onze leden sterk is teruggelopen. Nu de inwerkingtreding een feit is pakken wij dit vanuit GeoBusiness NL opnieuw op en willen wij onze leden informeren over wat we na 1 januari 2024 kunnen verwachten.

De gevolgen van de Omgevingswet zijn voor iedere branche anders. Voor leden van GeoBusiness NL zal het van invloed zijn op de dienstverlening en applicaties die worden geleverd aan gemeenten en andere gezagen. Andere branches, zoals bouw en infra, krijgen er ook mee te maken en ook dit zal invloed hebben op onze branche.

Artikel 4

Landelijke campagne

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet start op 2 oktober 2023 een algemene publiekscampagne. Vanaf 9 oktober 2023 volgen er specifieke uitingen voor het bedrijfsleven. Deze campagne is geheel online en zal voornamelijk algemene boodschappen communiceren, gericht op zowel huishoudens als bedrijven. De specifieke boodschappen voor ondernemers in de campagne geven antwoord op de meest voor de hand liggende vragen.

Vanuit VNO-NCW en MKB-NL wordt deze campagne ondersteund voor ondernemers. Ook de leden van GeoBusiness NL kunnen hier gebruik van maken. Meer informatie is na te lezen op de website van 'Aan de slag met de Omgevingswet'.

Daarnaast willen wij jullie wijzen op de volgende activiteiten:

Hackaton DSO-API's in samenhang

Vanuit het Kadaster worden er Hackatons georganiseerd voor softwareontwikkelaars die toepassingen willen bouwen met gebruikmaking van de DSO-LV API's. Op 5 oktober 2023 wordt er ook een Hackaton georganiseerd tijdens de Dag van de Omgevingswet van het netwerk van milieuprofessionals (VVM).

Meer informatie hierover is te vinden op de VVM website

 

Informatiebijeenkomst Omgevingswet voor geo-bedrijven

Vanuit GeoBusiness NL gaan wij in november 2023 een informatiebijeenkomst organiseren waarin wij vanuit het Programma Aan de slag met de Omgevingswet en de Tactische Beheer Organisatie (TBO) DSO zullen worden bijgepraat over de actuele situatie en de mogelijkheden die deze wet biedt voor onze leden.

Hiervoor zoek wij ook leden die zich actief willen inzetten voor het Onderwerp Omgevingswet en de activiteiten die GeoBusiness NL hiervan kan en moet ontwikkelen.

Interesse en meedoen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie en om je aan te melden.