Image
22 maart 2024
Tijdens een druk bezochte relatiedag in de Prodentfabriek in Amersfoort heeft Neo op 21 maart 2024 afscheid genomen van oprichter en directeur Rob Beck. Rob Beck gaat met pensioen.
 
Rob Beck heeft ook voor GeoBusiness NL heel veel betekend. Rob was jarenlang voorzitter van de Innovatie Commissie, was de verbindende factor tussen de aardobservatie (remote sensing) en geo-informatie sector en stond aan de basis van het Innovatie Lab en tal van workshops met als doel innovatie en gebruik van geo-informatie en technologie te stimuleren.
 
Rob Beck
 
 
De relatiedag werd inhoudelijk gevuld door een keynote van professor dr. Kirsten de Beurs verbonden aan Wageningen Universiteit die de bezoekers bijpraatte over de laatste ontwikkelingen op gebied van remote sensing.
 
Gastspreker Marcel Meijer van Netherlands Enterprise Agency (RVO)  presenteerde de historische ontwikkeling in monitoring en controle van de agrarische sector op basis van satellietdata. Hierbij schetste Meijer een toekomstperspectief waarin innovatieve methodes in agrarische monitoring hun toepassing zullen vinden. Gastspreker Ivo Visser van netwerkbeheerder Stedin presenteerde het risicomodel gas, wat geo-data gebruikt om gebieden waar storingen en uitval ontstaan te detecteren en te voorkomen.
 
Het nieuwe management van NEO gaf alvast een kijkje in de strategische koers van het bedrijf. De focus komt meer te liggen op de verkoop van datadiensten vanuit de SignalEyes DataFactory. Hierbij demonstreerde NEO de mogelijkheid om gecombineerde data-services voor bijvoorbeeld de groene leefomgeving aan te bieden. Dit kan in de toekomst zelf met behulp van zogenaamde ‘Large Language Models’, een soort ChatGPT interface, waarmee gebruikers de datafabriek van NEO kunnen bevragen. 
 
Tenslotte werd het event feestelijk afgesloten door op gepaste wijze Rob Beck te bedanken voor zijn bijdrage aan de sector en aan NEO.