Oproep: Use-Cases voor Werkagenda ZoN 2024: “ethiek en publieke waarden
19 september 2024
Het Beraad voor Geo-informatie (het GI-Beraad) heeft de ambitie om datagedreven werken in het fysieke domein gemeengoed te maken. Waarom? Dat staat o.a. in De meerjarenvisie Zicht op Nederland. Hoe? Dat staat o.a. in de werkagenda Zicht op Nederland (ZoN) 2024.
Het vormgeven, sturen en in sommige gevallen ook uitvoeren van de werkagenda vindt plaats in vier werksporen. Vanuit Geonovum dragen Jan Koers, Frank Verschoor en Emily Daemen bij aan werkspoor 3: “Kaders en richtlijnen”. Belangrijke speerpunten van dit werkspoor zijn: de afstemming met nationale en Europese ontwikkelingen, de verhouding tussen markt en overheid en het borgen van publieke waarden. Frank en Emily gaan zich komende maanden bezigen over het onderdeel “Ethiek en publieke waarden”.
Dit onderdeel heeft drie concrete doelen:
Bewustzijn opbouwen van het belang en de noodzaak van ethiek bij het gebruik van ruimtelijke data in ruimtelijke maatschappelijke opgaven;
Verkennend onderzoek doen naar de toepassing van ethiek en ethisch instrumentarium binnen de overheid, het geo-bedrijfsleven en kennisinstellingen en;
Actualiseren van (het overzicht van) bestaande relevante kaders
Om deze doelen te behalen gaan ze veel in gesprek. Ze hopen sessies te organiseren met partijen in verschillende domeinen (zoals GeoBusiness, IBDS, NCG-kennisinstellingen en GI-Beraadleden) waarin ze samen kijken naar de verschillende ontwikkelingen en ervaringen op het gebied van ethiek in het ruimtelijk domein. Heb je hier zelf ook een beeld bij of ben je ook actief op dit onderwerp? Schroom dan niet om contact op te nemen met Emily en Frank.
Daarnaast zoeken ze twee mooie use-cases om niet alleen de theorie maar ook de praktijk te beproeven. Ze willen graag (in de vorm van een workshop) toetsen welke kaders/instrumenten worden gebruikt in de praktijk, hoe ethiek überhaupt wordt toegepast binnen de use-cases en waar de aandachtspunten nog liggen op dit gebied. De wensen voor beide use-cases zijn:
Dat het een datatoepassing betreft (het zou mooi zijn als het gaat om een digitale tweeling, maar dat hoeft niet);
Dat er interesse en nieuwsgierigheid is naar de ethische component van deze datatoepassing;
Dat een lid van het GI-Beraad erbij betrokken is (nog beter als het ook gaat om een publiek/private samenwerking);
Dat de workshop vóór december al relevant is voor de use-case.
Heb je een gepaste use-case op het oog of vraag naar meer informatie? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..