Op 20 mei 2008 vond in de Rode Hoed in Amsterdam de derde bijeenkomst plaats over de mogelijkheden om het aantal studenten in de geo-sector te vergroten. Initiatiefnemer voor deze bijeenkomst was de Stuurgroep Arbeidsmarkt, Geodesie en Geo-informatie. Deze stuurgroep heeft als doel het vergroten van het aantal geo-studenten in Nederland. In de Stuurgroep zijn mbo, hbo, wo en de werkgevers in de geo-sector vertegenwoordigd. Op 20 mei 2008 vond in de Rode Hoed in Amsterdam de derde bijeenkomst plaats over de mogelijkheden om het aantal studenten in de geo-sector te vergroten. Initiatiefnemer voor deze bijeenkomst was de Stuurgroep Arbeidsmarkt, Geodesie en Geo-informatie. Deze stuurgroep heeft als doel het vergroten van het aantal geo-studenten in Nederland. In de Stuurgroep zijn mbo, hbo, wo en de werkgevers in de geo-sector vertegenwoordigd.
Binnen het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid staat het imago van het geo-vakgebied hoog op de agenda. De sector kampt met een tekort aan nieuwe instroom en het aantal studenten binnen de geodesie wordt elk jaar kleiner. De geo-sector groeit meer dan gemiddeld en de sector heeft behoefte aan medewerkers.
Tijdens de bijeenkomst zijn twee onderzoeken gepresenteerd over de aard van de problematiek en mogelijke oplossiingen. De deelnemers hebben de resultaten van de onderzoeken als uitgangspunt genomen voor de verdere discussie van die avond. Uit de onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat er wel belangstelling is voor geo-opleidingen bij studenten met aardrijkskunde in het pakket, maar dat de opleidingseisen uitgaan van een bèta-achtergrond.
Het is nu tijd voor actie. Daar waren alle aanwezigen het over eens. Het is nodig om de krachten te bundelen, zowel binnen de onderwijssector als tussen onderwijs en bedrijfsleven. Zo kan onderwijsbreed de werving gezamenlijk worden opgepakt. De deelnemers hebben de volgende suggesties gedaan: meer gebruik te maken van werk-leer-combinaties, een mbo-opleiding geo te centraliseren voor het 3e en 4e jaar, de hbo-opleiding ook open te stellen voor studenten met een alpha-achtergrond, studenten te werven door toepassingen te promoten, het beroepsbeeld van het geowerk te moderniseren en veel breder te kijken dan alleen de geo-sector.
Om de benodigde acties te stimuleren, is een convenant ondertekend door de voorzitter van de Stuurgroep (Godfried Barnasconi), de voorzitter van Geo-business Nederland (Jürgen ten Siethof) en de voorzitter van Geo Informatie Nederland (Jan Willem van Eck). Doelstelling van het convenant is om per 1 september 2009 een verdubbeling van de instroom te realiseren en om de knelpunten in de onderwijsketen en tussen onderwijs en werkgevers weg te nemen. Deelnemers vanuit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid hebben het convenant mede-ondertekend (Geofort, St. GIS@MBO, ROC Mondriaan, ROC ASA bedrijfsopleidingen, RGI).
Alle partijen gaan actief aan de slag om de doelen van het convenant te bereiken.