Image
13 oktober 2009
Meer scholieren en studenten moeten een geo-opleiding volgen. Dat is het streven van de gezamenlijke promotiecampagne die scholen en bedrijven deze week starten. Het jaarlijks tekort van 200 afgestudeerde mbo-, hbo- en wo-studenten willen ze zo aanvullen. PERSBERICHT

Meer scholieren en studenten moeten een geo-opleiding volgen. Dat is het streven van de gezamenlijke promotiecampagne die scholen en bedrijven deze week starten. Het jaarlijks tekort van 200 afgestudeerde mbo-, hbo- en wo-studenten willen ze zo aanvullen.

Geo-informatie is een modern vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt. Het richt zich op het verzamelen, verwerken en visualiseren van informatie over onze omgeving, zogeheten geografische informatie. Bij het grote publiek is het vooral bekend vanwege navigatiesystemen als TomTom. Nederland heeft op dit gebied een koppositie in de wereld. Bedrijven en overheden gebruiken geografische informatie, vaak in de vorm van digitale kaarten, om infrastructuur aan te leggen, slachtoffers van een ramp op te sporen, overstromingsrisico's in kaart te brengen en griepepidemieen te bestrijden. De geo-informatiesector groeide in 2008 ,et 17%, maar vanwege een tekort aan afgestudeerden blijven ieder jaar 200 vacatures onvervuld.

De campagne 'Go Geo' laat jongeren zien hoe leuk het is om in dit nieuwe vakgebied te studeren en te werken. Dat gebeurt met posters, een website en computerspel, open dagen en een promotietour langs hogescholen. De campagne is een initiatief van de Stichting Arbeidsmarkt Geo, waarin overheid, bedrijfsleven en vakverenigingen samenwerken, en duurt twee schooljaren.

Op honderden havo- en vwo-scholen hangen vanaf deze week posters die de veelzijdigheid van het vakgebied 'geo-informatie' benadrukken. Ze gaan over bouw en infrastructuur, weer en klimaat, veiligheid, landbouw, satellieten en natuur. De prikkelende posters nodigen jongeren uit om op de website [url=http://www.gogeo.nl]www.gogeo.nl[/url] een GeoGame te spelen. Terwijl ze dit computerspel proberen te winnen leren de spelers wat geo-informatie is en wat je er in de praktijk mee kunt doen. Onder deelnemers worden T-shirts verloot, de hoofdprijs is een ballonvlucht. Op de website staan ook filmpjes over studenten en afgestudeerden en er is praktische informatie te vinden over alle geo-opleidingen in Nederland.

Hoogtepunt van de campagne zijn de open dagen in november 2009 en februari t/m april 2010. Samen met docenten van onderwijsinstellingen overtuigen werkgevers als het Kadaster, Fugro en AquaGIS jongeren ervan te kiezen voor een geo-opleiding. Daarbij maken ze gebruik van campagnefolders en digitale lesmodules. Van november 2009 tot april 2010 maken de universiteiten een promotietour langs alle hogescholen om studenten te informeren over vervolgopleidingen op het gebied van geo-informatie.