Image
13 oktober 2009
Geo-informatie zorgt voor schoner water, stevigere dijken, minder malaria en snellere bestrijding van rampen. PERSBERICHT

Geo-informatie zorgt voor schoner water, stevigere dijken, minder malaria en snellere bestrijding van rampen. ‘Nederland bekleedt een toppositie in de
wereld’, aldus Spinozaprijswinnaar Peter Nijkamp in het deze week te verschijnen boek ‘NL GEO’ over de toepassing van digitale kaarten, oftewel geo-informatie. ‘Van waterzuivering in Vietnam tot en met de dijkversteviging in New Orleans,overal ter wereld hebben Nederlandse specialisten succes met hun kennis over kaarten.’ Met talloze voorbeelden, reportages en interviews verklaart dit kleurrijke boek waarom.

Nederlandse routekaarten waren altijd al van uitzonderlijke kwaliteit: in de Gouden Eeuw kende de VOC als enige de kortste scheepvaartroutes naar Indië en tegenwoordig viert TomTom successen op de beurs met zijn systemen voor autonavigatie. Het boek ‘NL GEO – Geo-innovatie in Nederland’ laat zien dat bedrijven, kennisinstellingen en onderzoekers inmiddels veel meer doet met digitale kaarten: ze helpen rampen te bestrijden, malaria op te sporen en woonwijken in te richten. Het boek is een uitgave van innovatieprogramma Ruimte voor Geo-Informatie dat het als gratis eBook ter beschikking stelt. Gerenommeerde journalisten als Herbert Blankesteijn, René Didde, Henk Leenaers, Dagmar van der Neut en Tonie van Ringelestijn maken in vijf hoofdstukken duidelijk hoe geoinformatie Nederland en de rest van de wereld duurzamer, veiliger, gezonder, filevrijer en zelfs een beetje wijzer maakt. Dat doen ze door op een toegankelijke manier kopstukken aan het woord te laten (o.a. Klaas van Egmond over duurzaamheid, Peter Nijkamp over wetenschap), door zelf op pad te gaan (in een brandweerwagen met extreem korte aanrijtijd, wandelend met een digitale wichelroede) en door talloze innovaties te beschrijven (onbemande minihelicopters speuren naar slachtoffers, weerbericht verbetert filevoorspelling, miniatuursensoren dienen medicijnen toe, etc.). En voor wie dat altijd al eens wilde weten, is er een heldere uitleg van technieken zoals GPS, remote sensing en netwerken van slimme sensoren.

Wat deed jij in Amsterdam vandaag?
Opmerkelijke feiten over geo-informatie vindt de lezer in intermezzo’s tussen de hoofdstukken. Verontrustend is het artikel ‘Wat deed jij in Amsterdam vandaag?’ waarin Herbert Blankesteijn laat zien hoe tientallen keren per dag wordt vastgelegd waar hij zich bevindt, zelfs zonder GPS op zijn mobieltje. Oorzaak: het gebruik van klantenkaarten, pinpassen, OV-chipkaarten en GSM-telefoons. En door Henk Leenaers verzamelde citaten en cijfers illustreren het enorme maatschappelijk en economisch belang van geo-informatie. Zo blijkt de Nederlandse overheid over 25.000 digitale kaartbestanden te beschikken, groeide de geosector ondanks de kredietcrisis in 2008 met 17% en vergelijkt het prestigieuze tijdschrift Nature de banengroei in deze sector met die in de biotechnologie. En in een brief aan de Tweede Kamer schat het Ministerie van Binnenlandse Zaken de economische waarde van alle geo-informatie in de Europese Unie op maar liefst 36 miljard euro!

‘NL GEO – Geo-innovatie in Nederland’
Uitgave van Innovatieprogramma Ruimte voor Geo-Informatie
Auteurs: Herbert Blankesteijn, René Didde, Henk Leenaers, Dagmar van der Neut en Tonie van Ringelestijn.
Voorwoord: Francisco van Jole
Full colour, 96 pagina’s
ISBN 978-90-814361-1-3 (papieren editie)
ISBN 978-90-814361-2-0 (eBook)
Verschijningsdatum: 3 september 2009
Prijs gedrukt exemplaar: 5 euro incl. 6% btw, excl. verzendkosten.
Bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..