Image
12 november 2009
Afgelopen donderdag 5 november organiseerden VROM en Geonovum de nationale INSPIRE dag in de Beurs van Berlage Afgelopen donderdag 5 november organiseerden VROM en Geonovum de nationale INSPIRE dag in de Beurs van Berlage.

Het programma was onderverdeeld in een plenair ochtenddeel en werksessies in de middag.

[b] ’s ochtends [/b]kwam aan de orde wat INSPIRE betekent voor Nederland en de bedrijven. En wat de laatste stand van zaken rond wetgeving en implementatie is. Ingrid vanden Berghe van het NGI in België (vergelijkbaar met het Nederlandse Kadaster) liet zien hoe de implementatie van INSPIRE in België verloopt. Het plenaire programma sloot af met een presentatie van Boris Hocks van bureau voor ruimtelijke strategieën POSAD die een atlas over de Zuidwestelijke delta heeft gemaakt. Zijn praktijkervaringen bij het verzamelen en combineren van gegevens lieten zien dat het verzamelen van data soms lastig kan zijn.

[b]’s Middags [/b] waren er verschillende werksessies, bijvoorbeeld over INSPIRE oplossingen, over wat het betekent om mee te schrijven aan een van de Annexen, de kostenbatenanalyse voor INSPIRE en INSPIRE in relatie tot andere ontwikkelingen. De meeste presentaties zijn online beschikbaar op de website van [url=http://www.geonovum.nl/dossiers/inspire/communicatie/presentaties]geonovum[/url].

[b]Kennisuitwisseling INSPIRE [/b]
Sinds begin november beschikt het programmabureau INSPIRE over een forum op internet. Doel van het forum is de kennisuitwisseling rondom INSPIRE makkelijker te maken, zowel binnen als buiten Nederland. Het forum biedt ruimte voor het voeren van inhoudelijke discussies en de presentatie van praktijkervaringen bij implementatie en het gebruik van de infrastructuur. Het forum staat open voor iedereen die inhoudelijke bijdragen heeft ten behoeve van de implementatie van INSPIRE. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van discussies over praktische implementatie problemen en oplossingen. De voertaal is Engels. Geonovum treedt op als moderator op het Nederlandse platform. Surf naar http://inspire-forum.jrc.ec.europa.eu voor een indruk en meldt u aan. Hoe meer deelnemers, hoe groter de kennisbasis.